VÍŤAZSTVO: Európsky parlament vrátil kontroverznú rodovú správu späť do výboru

1,819
Kultúra života

Brusel/Bratislava 22. októbra (TASR) – Európsky parlament dnes neschválil správu o sexuálnom a reprodukčnom zdraví a právach z dielne poslankyne Edit Estrela. Pojem "sexuálnych a reprodukčných práv" zahŕňa aj právo na potrat, z ktorého sa správa snaží urobiť základné ľudské právo.

V tejto súvislosti slovenská europoslankyňa Anna Záborská vyhlásila: "Správa poslankyne Edite Estrela sa po búrlivom hlasovaní vracia naspäť do gesčného Výboru EP pre práva žien a rodovú rovnosť. Odmietla ju väčšina poslancov Európskeho parlamentu. Počas posledných niekoľko dní sa na poslancov obracali občania a rodiny zo všetkých štátov EÚ s výzvou na zamietnutie tohto kontroverzného materiálu. Som rada, že poslanci nakoniec tejto výzve vyhoveli. Výbor pre práva žien sa teraz musí správou opäť zaoberať. Vzhľadom na blížiaci sa koniec volebného obdobia budú musieť členovia výboru rozhodnúť, či opätovne predložia prepracovanú správu plénu EP, alebo práce na nej zastavia."

"Chcem sa poďakovať všetkým slovenským občanom, ktorí apelovali na poslancov Európskeho parlamentu a žiadali ich, aby hlasovali proti prijatiu Správy o sexuálnom a reprodukčnom zdraví. Zároveň by som ich chcela požiadať o ďalšiu podporu pri zápase o Európu, ktorá si cení život každého človeka vrátane nenarodených detí a chápe nezastupiteľnú úlohu prirodzenej rodiny ako zdroja solidarity a blahobytu."