Uznesenie OSN nepodporilo Gay pride festival

1,649
Kultúra života

NEW YORK, 4. júla (C-FAM) Organizácia spojených národov nepodporila nedávne Gay Pride slávnosti, keď znovu potvrdila, že prirodzená rodina je základnou jednotkou spoločnosti.

Rada pre ľudské práva prijala uznesenie o „ochrane rodiny“ s tradičnou definíciou, aj keď sa hýrivci pripravovali na oslavu gay pride víkendu. Rada uznáva význam rodiny pre spoločnosť a jednotlivca a tiež že štát musí rodinu posilňovať a chrániť.

Uznesenie nielen potvrdzuje jazyk Všeobecnej deklarácie ľudských práv, keď rodinu chápe ako „prirodzenú a základnú jednotku spoločnosti,“ uvádza tiež, že rodina je „prirodzeným prostredím“ pre vzdelávanie a rozvoj detí.

Toto uznesenie neprijímajú krajiny, ktoré dávajú partnerom rovnakého pohlavia podobné práva ako manželským párom alebo umožňujú osobám rovnakého pohlavia zosobášiť sa.

Niektoré krajiny spolu so Spojenými štátmi odmietli túto definíciu a tvrdili, že rezolúcia ohrozuje práva jednotlivcov v rodinách a snaží sa zaviesť jeden model rodiny.

LGBT skupiny a ich priaznivci na Rade proti rezolúcii bojovali. Na rezolúcii sa pracovalo viac ako rok, ale prednesená bola až tohto roku.

Ich posledný zúfalý pokus zahrnúť do rezolúcie „rôzne formy rodiny“ zlyhal v hodine dvanástej. Uznesenie prešlo s veľkým náskokom: s 26 hlasmi za, 14 proti a 6 sa hlasovania zdržali. Výsledok hlasovania bol privítaný búrlivým potleskom.

Jediné uznesenie prijaté v rámci OSN, ktoré spomína sexuálnu orientáciu či rodovú identitu prešlo v tesnejšom náskoku: 23 hlasov za, 19 proti a 3 členovia sa zdržali hlasovania.

Všetkých 71 členských štátov OSN, ktoré podporili uznesenie, si boli isté, že sa to stalo v správny čas, pretože tento rok je 20. výročím Medzinárodného roku rodiny a Rada pre ľudské práva nikdy predtým nijaké uznesenie o rodine neprijala.

Podporovatelia ponúkli návrh na zmenu uznať manželstvo ako „spoločenstvo muža a ženy“ v prípade, ak sa do uznesenia dostane výraz „rôzne formy rodiny.“ Saudská Arábia tento návrh stiahla, keď zlyhal návrh s definíciou „rôzne formy“ a doterajšia definícia rodiny ostala vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv nezmenená.

Zástupca z Uruguaja, jeden z hlavných lídrov v boji za LGBT práva v Ženeve povedal, že rodina „nemôže byť definovaná alebo obmedzená na jeden model.“

Spojené štáty boli jednou zo 14-tich krajín, ktoré hlasovali proti uzneseniu. „Rodina sa mení podľa doby,“ povedal americký zástupca a dodal, že existuje „nezpočetné množstvo“ rodinných štruktúr, ale spolužitie osôb rovnakého pohlavia explicitne nespomenul.

Veľká Británia vyzvala na hlasovanie o uznesení , ktoré by inak prešlo na základe konsenzu a výslovne spomenula, že toto spolužitie osôb rovnakého pohlavia s deťmi by sa malo tiež považovať za rodinu. Argentína, s odvolaním sa na stanovisko odborníkov OSN, povedala, že „nie je možné“ definovať rodinu.

Okrem iných hlasovali v prospech uznesenia všetky africké krajiny s podporou Ruska, Egypta, Kataru a Ugandy. Žiadny členský štát Európskej únie nehlasoval na Rade za jeho prijatie.

Panelová diskusia o ochrane rodiny sa v dôsledku tohto uznesenia bude konať na ďalšom zasadnutí Rady pre ľudské práva v septembri.