Uskutočnili sa modlitby za nespravodlivo stíhaných

1,333
Kultúra života

Pri príležitosti Pamätného dňa SR - Dňa nespravodlivo stíhaných - sa na viacerých miestach na Slovensku i vo svete uskutočnili dnes (13. apríl 2012) spomienkové pobožnosti. Dejiskom pobožnosti solidarity bola od 20.00 h aj Katedrála sv. Martina v Bratislave, modlitby tam viedol bratislavský arcibiskup a metropolita Mons. Stanislav Zvolenský.  Súčasťou programu boli príbehy žien, ktoré boli odsúdené preto, že ukrývali rehoľníkov. Na pobožnosti v Bratislave sa zúčastnili tiež podpredseda NR SR a predseda KDH Ján Figeľ a kandidáti na poslancov Eva Grey a Pavol Kossey.
 
Deň nespravodlivo stíhaných si pripomíname na Slovensku od roku 1993. Je spomienkou na tzv. akciu K, pri ktorej v noci z 13. na 14. apríla 1950 v celom Československu štátna bezpečnosť a ľudové milície prepadli a následne zlikvidovali mužské a ženské kláštory a uväznili mnohých kňazov a biskupov. Perzekúcie sa dotkli aj biskupa Jána Vojtaššáka, Michala Buzalku či Pavla Gojdiča, ktorých súd v roku 1950 odsúdil za zradu vlasti a republiky na doživotné odňatie slobody a občianskych práv.
 
Arcibiskup Zvolenský pripomenul, že ľudia boli perzekvovaní nielen v minulosti, ale aj v súčasnosti sú prenasledovaní kresťania vo svete, najmä v afrických krajinách. Preto je dnešný deň vhodnou príležitosťou spomínať na všetkých nespravodlivo stíhaných, podporovať ich na verejnosti i v modlitbách, vyjadriť vďačnosť za ich svedectvo a prosiť za ich duchovnú silu, povedal Mons. Zvolenský v rozhovore pre Tlačovú kanceláriu Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).
Fórum kresťanských inštitúcií (FKI) informovalo, že okrem Bratislavy sa spomienkové podujatia a modlitby za nespravodlivo stíhaných uskutočnia dnes alebo v nasledujúcich dňoch aj na mnohých iných miestach. Napríklad v trnavskom kine Hviezda premietali dnes večer film o protikomunistickom odboji za účasti trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Následne sa konala krátka spomienka a modlitba za prenasledovaných kresťanov v minulosti i v súčasnosti.
 
V Nitre sa k modlitbám pripojil aj kardinál Ján Chryzostom Korec, autor publikácie o Barbarskej noci, jeden z mála žijúcich pamätníkov násilnej likvidácie kláštorov v Československu v noci z 13. na 14. apríla 1950.
 
Za prenasledovaných kresťanov sa  modlili rehoľné spoločenstvá, laici, študenti a iné organizácie či jednotlivci v Nitre, Badíne, Banskej Bystrici, Košiciach, Snine a mnohých iných mestách a obciach.
 
Súkromné modlitby sa uskutočnili aj v Austrálii - v Sydney, v Azerbajdžane, v Bruseli sa  modlili europoslanci Miroslav Mikolášik a Anna Záborská, ďalej rodiny a jednotlivci v Českej republike, Írsku, Rakúsku (vo Viedni a v Linczi), mladí ľudia zo Slovenska pracujúci v Londýne, pracovníci Vatikánskeho rozhlasu a študenti v Ríme. K modlitbám sa pripojilo aj 45 lekárov pôsobiacich v 20 krajinách tretieho sveta (osobitne v Iraku), informovali TK KBS a FKI.