USA: Ministerstvo zvažuje monitoring mysle človeka

5,148
Kultúra smrti

Americkému ministerstvu pre domácu bezpečnosť už zrejme nestačí podrobný monitoring jeho obyvateľov na letiskách. Vláda najnovšie zvažuje, že sa zameria na monitorovanie rytmu reči, frekvenciu blikania viečok či rýchlosť dychu jej obyvateľov! Cieľom je prevencia pred teroristickými hrozbami. Správu priniesla spravodajská RT.

Sci-fi scenár o mikročipoch v telách nemusí byť taký nereálny. Ministerstvo sa chce zamerať na projekt, ktorý by bol schopný dostať sa do mysle Američanov a tým zaručiť, že eliminuje akúkoľvek hrozbu.

Projekt s názvom FAST má využiť najnovšie technológie Attribute Screening Technology Mobile Module. Na webe sa totiž objavili citlivé informácie, ktorými sa už začalo zaoberať centrum Electronic Privacy Information Center (EPIC).

Zamestnanci ministerstva pre domácu bezpečnosť ako prví odskúšali schopnosti FAST-u, ktorého senzory zaznamenávajú video snímky, zvukové nahrávky a psychofyziologické merania. Okrem toho vykazujú neidentifikovateľné hodnotenia, podľa ktorých by sa mali dostať do mysle potenciálnych teroristov.

Podľa pracovníka ministerstva Petra Boogaarda dokáže FAST sledovať a monitorovať pohyb tela, zmeny hlasu a intonácie, pohyby očí, zmeny telesnej teploty a dýchania. Boogaard okrem toho vysvetlil, že senzory sú nastavené tak, aby dokázali odkódovať stres človeka, ktorého „úmysel je škodiť“.

Ministerstvo argumentuje, že nasadenie programu do prevádzky bude znamenať väčšiu vnútornú bezpečnosť a hoci výskum momentálne prebieha na dobrovoľníkoch z ministerstva, uvažuje sa o postupnom zavedení medzi širokú verejnosť. Uviedlo tiež, že prípadné „neškodné“ dáta sa nebudú nikde zaznamenávať a program nie je taký agresívny ako by sa mohlo zdať.

Testy na „nečisto" sú však iný prípad, ako reálne zavedenie do praxe...