USA: Katolícke farnosti podporujú homosexuálne manželstvá...?

2,059
Kultúra smrti

Seattle, Washington, 16. apríla 2012 (LifeSiteNews.com) - Niekoľko katolíckych farností v Seattli sa odmieta zapojiť do úsilia odporovať legislatíve povoľujúcej „manželstvo“ rovnakého pohlavia aj napriek podpore kampane miestnym biskupom.

Návrh zákona legalizujúci homosexuálne „manželstvo“ bol schválený v štáte Washington na začiatku tohto roka. Schválila ho aj katolícka guvernérka Christine Gregoire. Jeho odporcovia sa pokúšajú získať 120 tisíc podpisov potrebných na vyhlásenie referenda, v ktorom by  obyvatelia štátu mali možnosť o tejto legislatíve hlasovať.

V liste zaslanom farnostiam v celej arcidiecéze, arcibiskup Seattlu J. Peter Sartain poveril kostoly zozbieraním podpisov a zopakoval svoju podporu pre tento krok. Arcibiskup je aktívnym odporcom homosexuálneho „manželstva“ v štáte Washington. Na začiatku tohto roka svedčil proti nemu pred štátnym výborom senátu.

Najmenej tri katolícke farnosti v diecéze, vrátane Katedrály svätého Jakuba, sídla arcidiecézy, sa odmietajú zapojiť.

V rozhovore pre King 5 News, farár Katedrály svätého Jakuba, otec Michael Ryan, povedal, že „nikto nepozná spoločenstvo lepšie ako farár,“ dodávajúc, že jeho farnosť má „veľa gejov a lesieb“ a „mnohých ľudí, ktorí ich podporujú a chápu.“

Na blogu jedných novín zo Seattlu bol Dominicom Holdenom, homosexuálnym bloggerom, publikovaný e-mail pripisovaný otcovi Ryanovi. Podľa Holdena bol tento e-mail odoslaný farníkom z farnosti svätého Jakuba, aby im vysvetlil, prečo sa farnosť nezapojí do podpisovej kampane.

„Po debate o tejto veci s členmi pastorálneho duchovenstva Katedrály som sa rozhodol, že sa nezapojíme do zbierania podpisov v našej farnosti. Ak by sme tak urobili, nastalo by bolestné a vážne rozdelenie v našej komunite,“ píše sa v e-maili.

Otec Ryan v e-maili poznamenáva, že arcibiskup nechal rozhodnutie zapojiť sa do tohto úsilia na uváženie jednotlivých farárov a niektoré mediálne správy v tomto ohľade nazýva „nesprávne“.

Holden tiež publikoval úplné znenie listu adresovanému farníkom vo farnosti Panny Márie v Seattli od Tricie Wittmann-Toddovej, farskej „koordinátorke pastoračného života“.

Wittmann-Toddová hovorí, že sa rozhodla proti zapojeniu jej farnosti v podpisovej kampani „po mnohom uvažovaní a modlitbách.“ Ako jeden z jej „hlavných dôvodov“ stojacim za jej rozhodnutím uvádza skutočnosť, že „začlenenie a prijatie“ sú jednými z „najvyšších hodnôt“ tejto farnosti.

„Obávam sa, že zbieranie podpisov by bolo v našej farnosti bolestné a rozdeľujúce. Mám hlavne obavy o našich mladých, ktorí majú pochybnosti o svojej sexuálnej identite a potrebujú našu podporu v tomto období ich života,“ píše.

Tvrdí taktiež, že potreba katolíkov formovať svoje vlastné svedomie je ďalším dôvodom neúčasti, dodávajúc: „Mnoho z našich farníkov nemalo dostatočnú príležitosť formovať svoje svedomie a tí predstavujú širokú rozmanitosť názorov.“

Tretia farnosť Svätého Jozefa v Seattli vo vyhlásení na farskej webovej stránke oznámila, že farár, jezuitský kňaz, otec John Whitney „rozhodol, že na celej  pôde Svätého Jozefa nebude petícia povolená.“

Holden ešte tvrdí, že mu bolo povedané, že aj farnosti svätej Kataríny, svätého Patrika, svätej Terézie a Ježiš, naša nádej sa tiež nezapoja.

LifeSiteNews sa nedokázalo spojiť s Gregom Magnonim, hovorcom arcidiecézy v Seattli, no Magnoni pre ABC News povedal, že „veľká väčšina“ zo 170-tich farností sa do zbierania podpisov zapojí.“

„Som presvedčený, že zozbierame dostatok platných podpisov na vyhlásenie referenda,“ povedal.