USA cenzúrovali otvárací ceremoniál v Soči

1,955
Neutral

Olympijské hry ako "super zbraň na poli tichej vojny“

Je šiesty deň po otváracom ceremoniáli XXII. olympijských hier v Soči, ale Američania na sociálnych sieťach aj naďalej diskutujú o jeho vysielaní. Dôvodom je, že mnoho z nich muselo sledovať olympiádu prostredníctvom vysielania z Kanady alebo Veľkej Británie, pretože NBC, ktorá kúpila výhradne vysielacie práva pre vysielanie hier na území USA ukázala ceremoniál s 10 hodinovým oneskorením. Čerešničkou na torte však bolo vystrihnutie pozitívnych okamihov týkajúcich sa Ruska. Informáciu zverejnil portál pravda.ru.

Preto Američania nevideli to, čo videl zvyšok sveta. Z vysielania boli vystrihnuté epizódy z komunistickej histórie Ruska, vystúpenie T.A.T.U., vystúpenie súboru ministerstva vnútra či prejav a slová vďaky Thomasa Bacha určené Ruskej federácii a usporiadateľom.

Ako uviedla pravda.ru ak chceme pochopiť príčiny, nemusíme o nich veľmi špekulovať. NBC nie je štátna televízia, ale... pokiaľ Barack Obama sa rozhodol nenavštíviť dejisko olympijských hier, znamená to, že USA by ich nemala sledovať. Čo ak by ideologicky nestabilní jedinci zrazu uvideli "krvavé Rusko“ v skutočných farbách. Cenzúra je zdá sa evidentná a NBC to ani nepopiera.

"V podstate je možné Spojené štáty pochopiť. Olympiáda, rovnako ako akákoľvek medzinárodná udalosť je veľkou investíciou, predstavuje rozvoj ekonomických vzťahov a nárast politickej váhy,“ uviedol portál vyjadrenie ruského blogera.

Iný bloger uviedol, že cieľom Američanov je bagatelizácia olympiády tým, že vynechávajú maximum informácii. A keďže politická a ekonomická moc je vysoko citlivá aj na bezvýznamné šoky, dochádza k zahranično-politickým bitkám pri každej príležitosti. Je tomu tak na strane nielen USA, ale aj Ruska, keďže Putinova investícia vo výške 51 miliárd  dolárov tiež sledovala svoje ciele.

Politický konzultant a profesor vysokej školy ekonomickej Oleg Matvejčev označil olympijské hry za "super zbraň na poli tichej vojny“. Podľa neho je to obrovská udalosť v oblasti tichej moci, ktorú sledujú miliardy ľudí. Preto prebieha boj o právo ich usporiadať. Pri rozsahu informačného pokrytia a pozitívneho efektu nehrajú náklady rolu. Platí tento dôvod aj v prípade Slovenska, ktoré chce spolu s Poľskom v roku 2022 usporiadať XXIV. Zimné olympijské hry v Tatrách? „My do toho pôjdeme. Aj keby sme materiál neprerokovali vo vláde pred mojím stretnutím s poľským premiérom, určite pánovi premiérovi Donaldovi Tuskovi poviem, že vláda Slovenskej republiky oficiálne podporí túto kandidatúru,“ uviedol premiér Fico v januári 2013.

Otvárací ceremoniál olympijských hier v Soči sledovalo asi 3,5 miliardy ľudí . Mnohí uviedli, že si veľkolepú šou, ktorú pripravilo Rusko, užili.

Na záver pravda.ru uviedla nasledujúcu fikciu - a teraz si na okamih predstavme, že by Putin neprišiel na otvorenie olympijských hier, povedzme v Miami, následne by bol otvárací ceremoniál vysielaný v ruských televíziách, 10 hodín po tom, a odvysielaná by bola cenzurovaná verzia ceremoniálu. Čo by na to povedalo liberálne publikum, ktoré "sníva" o západnej slobode prejavu?

Pozrite si záznam z epického otváracie ceremoniálu. Cenzurovaná časť USA začína okolo 2:00:00 a vykresluje dejiny velkého Ruska.