USA: Šéf kampane H.Clintonovej chce "revolúciu" proti biskupom

1,403
Jakub Betinský
Kultúra smrti

Výmena emailov s názvom "katolícka jar" taktiež navrhuje, že dve organizácie - Catholics in Allience for the Common Good a Catholic United - boli založené s týmto cieľom.

Šéf tohoročnej prezidentskej kampane Hillary Clintonovej  diskutuje s istou progresívnou osobou či je možné "zasiať semeno revolúcie" proti americkým biskupom a ich stanoviskám - to odhalil email, ktorý sa heknutím dostal na verejnosť zo súkromného účtu.

"Potrebujeme katolícku jar, v ktorej budú samotní katolíci žiadať ukončenie stredovekej diktatúry a začiatok malej demokracie a rešpektu voči rodovej rovnosti v katolíckej cirkvi," napísal Sandy Newman, prezident politickej aktivistickej organizácie Voice for Progress so sídlom vo Washingtone v prvom z tvoj emailov z februára 2012.

Príjemca tohto emailu, John Podesta, je katolík a absolvent Georgetown University. V súčasnosti slúži ako šéf kampane Hillary Clintonovej za prezidenta. V minulosti Podesta slúžil ako prezident a CEO think-tanku Center for American Progress a ako vedúci personálu prezidenta Billa Clintona.

Tieto emaily boli uverejnené odtajňovacou stránkou Wikileaks  ako časť pokračujúceho zverejňovania emailov heknutých z Podestovho účtu. Podesta zopakoval fámy o tom, že za toto heknutie sú zodpovední  úradníci ruskej tajnej služby a ďalej hovorí, že údajne sú niektoré z týchto emailov neautentické.

V tejto výmene emailov medzi Newmanom a Podestom, Newman začal tým, že sa spýtal, či by mohli byť pokrytie antikoncepcie [Pozn. prekladateľa: z rámci zdravotného poistenia] a vtedy novo ohlásený HHS mandát [zo strany amerického Ministerstva zdravotníctva a ľudských služieb] použité ako klin medzi katolíkov a biskupov.

Konferencia amerických biskupov, množstvo katolíckych inštitúcii a iní veriaci zamestnávatelia oponovali tomuto mandátu od jeho začiatku v 2011. Argumentovali, že požiadavky tohto nariadenia, podľa ktorých majú zamestnávatelia zabezpečiť a zaplatiť za antikoncepčné a potrat vyvolávajúce lieky a procedúry, porušujú ich hlboko zakorenené náboženské presvedčenie.

Newman v tomto emaily pokračuje a hovorí: "Samozrejme, tento nápad možno iba odhalil moje úplne neporozumenie Katolíckej cirkvi. ... I keď nie je šialený, ja nie som oprávnený, aby som sa na ňom podieľal a ani som vôbec nerozmýšľal na tým, ako by niekto "zasadil semená tejto revolúcie," alebo kto by ich zasadil. Iba tak rozmýšľam..."

Podesta odpovedal na túto otázku: "Vytvorili sme Catholics in Alliance for the Common Good, aby sa zorganizovali pre takýto cieľ. Ale myslím si, že im chýbajú lídri, aby to na teraz dokázali. Podobne je to s Catholics United. Tak ako väčšina Jarných hnutí, myslím si, že i toto musí vyjsť zdola."

V čase týchto emailov bola organizácia Catholics United vedená výkonným riaditeľom Jamesom Saltom. Salt tiež slúži v správnej rade Catholics in Allience for Common Good. Tú viedla od jej založenia v 2005 až do 2009 Alexia Kelley. Odvtedy slúžila ako hlavný poradca a zástupca riaditeľa v kancelárii Bieleho domu pre Faith-based and Neighborhood Partnerships a taktiež v Centre of Faith-based and Neighborhood Partnerships Ministerstva zdravotníctva a ľudských služieb. V súčasnosti slúži ako prezident a CEO pre Foundations and Donors Interested in Catholic Activities - katolícka grantová organizácia.

Christopher Hale, súčasný výkonný riaditeľ Catholic in Allience for the Common Good povedal pre EWTN News, že "tieto emaily, ktoré boli napísané v 2011... nehovoria o misii tejto organizácie."

"Myslím si, že sme dokázali počas obdobia, ktoré som tu, že sme silným poslom pre celé sociálne magistérium Katolíckej cirkvi. Bojovali sme proti mandátu HHS; bojovali sme proti Planned Parenthood, keď boli v 2015 uverejnené tie nahrávky. Vždy sme bojovali za dôstojnosť nenarodeného dieťaťa."

"Snažíme sa robiť, čo môžeme, aby sme vyzývali obe strany k čím väčšej konzistentnosti vo svojich hodnotách. Sme preto hrdý, že nás kritizujú zľava i sprava," povedal a dodal, že táto organizácia kritizovala Demokratickú stranu za "politiku vylúčenia" a to obzvlášť v otázkach života. "Ak je našou prácou byť zásterkou pre Demokratickú prácu, tak potom sme v tom celkom nanič."

"Myslím si, že Johnov email z 2011 neodzrkadľuje našu každodennú prácu," dodal.

Hale uznal, že v minulosti táto organizácia dostala financie od filantropa a sociálno-politického aktivistu George Sorosa, ktorý podporuje opatrenia v rozpore s katolíckym učením. Dodal ale, že táto organizácia už od Sorosa 10 rokov žiadny grant nedostala. Hale taktiež poznamenal, že organizácia v nedávnych rokoch zmenila svoj dôraz a dnes hovorí na verejnosti proti potratov viac ako v minulosti.

Catholics in Alliance for the Common Goodpresadzuje zásady katolíckej viery, ktoré zahŕňajú rešpektovanie života, preferenčnú voľbu chudobných, mier a správcovstvo stvorenstva.

Počas volieb 2016 členovia tejto organizácie uverejnili mnoho prominentných článkov, kde kritizovali republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa a republikánsku voľbu, a rutinne odmietali viacero z názorov Trumpovej kampane.

Táto skupina taktiež kritizovala postoj Demokratov na otázky ako napr. potraty; napriek tomu, vo všeobecnosti sa zdržala od priameho menovania alebo kritizovania Hillary Clintonovej.

Keď sa ho spýtali na tento nepomer, Hale povedal pre EWTN News, že jeho organizácia kritizuje obe strany a kampane.

"Nepovoľujeme Clintonovej uzdu," tvrdí a dodal, že jeho organizácie má "vzťahy s obidvoma kampaňami" a priamo im predniesla svoje sťažnosti.

Catholics in Alliance for the Common Goodje tiež pričlenená ku Keystone Catholics, advokátskej organizácii z Philadelphie, ktorá dostala grant 75  tisíc dolárov od Catholics United Education Fund, ktorý bol určený na "pretlačenie agendy o LGBT rovnosti vo vnútri Katolíckej cirkvi a naprieč Spojenými štátmi."

Catholics United neodpoveda EWTN News, ktorá ich vyzvala ku komentáru.

V emaily, ktorý sa dostal na verejnosť, Podesta taktiež odporučil, aby sa Newman obrátil na Kathleen Kennedy Townsendovú, bývalú viceguvernéru Marylandu a dcéru Roberta Kennedyho. V 2008 predniesla Kennedy Townsendová príhovor národnému zasadaniu Call to Action, v ktorom nesúhlasila s učením cirkvi ohľadne otázok sexuality a vysvätenia žien. Vo svojom príhovore ďalej kritizovala učenie biskupov o "manželstve" rovnakého pohlavia, embryonického výskumu kmeňových buniek a potratov, a zvolenie prezidenta Baracka Obamu nazvala "úžasným pokarhaním hierarchie".