Ukrajina: Na prvom veľkom gay pride v Kyjeve sa zúčastnilo asi 1000 ľudí

1,118
Kultúra smrti

Približne tisíc osôb sa dnes zúčastnilo na prvom veľkom pochode za zrovnoprávnenie gejov a lesieb na Ukrajine, ktorý sa konal v metropole Kyjev. Tamojší gay pride sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, pričom na jeho priebeh dohliadalo niekoľko tisíc policajtov.

Zhromaždenie však aj napriek minulotýždňovým vyhrážkam krajne pravicových skupín prebehlo v pokojnej atmosfére, informovala agentúra AP. Účastníci pochodovali mestom nesúc dúhové vlajky či transparenty s nápismi “Láska nemá pohlavie”.

“Cesta k rovnosti na Ukrajine je ťažká i nebezpečná,” uviedol jeden z organizátorov dnešného pochodu Bohdan Hloba. “Vyhrážali sa nám ‘krvavým kúpeľom’, avšak každý krok tohto pochodu nám dodáva nádej,” dodal.

Pochody za práva gejov a lesieb majú na Ukrajine zelenú od roku 2014, keď sa k moci dostala prozápadná vláda. V krajine však až doposiaľ prebiehali len malé zhromaždenia, na ktoré navyše vždy útočili krajne pravicové skupiny.

Kyjevská polícia dnes v metropole uzatvorila deväť ulíc a tiež jednu stanicu metra, aby tak predišla možným incidentom. Niekoľkým odporcom pochodu sa napriek tomu podarilo na zhromaždenie preniknúť, nesprávali sa však násilne.

“Som proti homosexuálnej propagande, ktorú tu títo chorí ľudia zorganizovali na základe tajnej dohody s úradmi,” uviedol 56-ročný Serhij Haščenko, ktorý na pochod prišiel s transparentom hlásajúcim “Ukrajina nie je Sodoma”.

Členovia ultranacionalistických skupín, ktoré sa vyhrážali, že podujatie narušia, ho však dnes sledovali len spoza bezpečnostných bariér postavených poriadkovou políciou. Tá zároveň tieto skupiny monitorovala a ešte pred samotným zhromaždením aj počas neho zadržala 57 ľudí.

Minuloročný pochod za práva homosexuálov v Kyjeve museli organizátori zrušiť po necelej polhodine, pravicoví aktivisti naň totiž zaútočili dymovnicami.