Tvrdeniam nórskej sociálky neveria ani “vlastní”. Prečo veria nórski diplomati verzii Evy Michalákovej?

1,116
Kultúra života

Každá minca má dve strany

Český europoslanec Tomáš Zdechovský, ktorý sa intenzívne venuje kauze odobratých detí v Nórsku, predpokladal, že Eva Michaláková už na celej čiare prehrala svoj boj (viac TU). Avšak posledné rozhovory s nórskymi diplomatmi ho presviedčajú o opaku.

„Niektorí z nich pri našich súkromných rozhovoroch opakovane hovoria o nezmyselnosti celého procesu s Michalákovou a odmietajú dookola obhajovať rozhodnutie, s ktorým majú vnútorný problém. Aj oni stále viac vidia, že v prípade Evy Michalákovej je viac otázok než odpovedí a počínanie úradníkov nórskej sociálky, ktorá sa snaží pod rúškom obhajoby práva detí rozbíjať rodiny, mnohých z nich príde za hranou toho, ako oni sami vidia starostlivosť štátu o deti,“ píše na svojom blogu europoslanec.

Takže minca má dve strany. Na jednej strane diplomati oficiálne obhajujú činnosť Barnevernetu, pretože je to v popise ich prace. Avšak na strane druhej, v súkromných rozhovoroch podľa Zdechovského priznávajú, že verzii, ktorú prezentuje nórska sociálka neveria z viacerých dôvodov.

Prípad Evy Michalákovej totiž nie je ojedinelý. V posledných mesiacoch musia nórski diplomati čeliť predvolávaniu v krajinách strednej a východnej Európy, ako aj v Indii a Turecku, aby vysvetlili ďalšie a ďalšie prípady podobajúce sa českej kauze.

Zároveň pribúdajú prípady, kedy sa rodičia po niekoľkomesačných ťahaniciach s nórskou sociálkou rozhodli svoje deti uniesť do krajiny ich pôvodu. „Len za posledné štyri mesiace sú to prípady ruských, litovských, estónskych alebo poľských detí. Ako začalo v posledných týždňoch vychádzať najavo, do mnohývh z nich sú zapletení aj elitnej príslušníci bezpečnostných služieb jednotlivých štátov, ktorí rodičom často s únosmi pomáhajú. A to sa samozrejme diplomatom vôbec nepáči,“ upozorňuje český europoslanec.

Únosy uskutočňujú nielen rodiny zo sociálne slabších pomerov, ktorí si nemôžu dovoliť drahých nórskych právnikov, ale aj ľudia s vyšším postavením. Príkladom je bohatý nórsky manažér s ruským pasom, ktorý bol pri únose svojich vlastných detí chytený na diaľnici v Dánsku.

Kľúčový fakt

Podľa nórskych diplomatov je však na prípade Michalákovej kľúčový úplne iný fakt. Je totiž nevysvetliteľné, že na jednej strane boli deti odobraté rodičom na základe sexuálneho zneužívania, avšak na strane druhej Češka aktuálne pracuje v školstve a v novom vzťahu vychováva priateľovo dieťa.

Zdechovský si teda nedokáže predstaviť, že „v prípade tak negatývnych rysov osobnosti Evy Michalákovej a množstva previnení, ktoré sú jej kladená za vinu, by ju nechala tak mocná organizácia, akou je nórsky úrad na ochranu detí Barnevernet, pôsobiť na akékoľvek iné dieťa. Podľa tvrdenia diplomata tak ide o celkom unikátny prípad, s ktorým sa ešte nikdy nestretol.“

Preto diplomat radí, aby sa česká diplomacia snahy o návrat detí do Českej republiky nevzdala, pretože podľa nórskeho práva má vzťah biologických rodičov prednosť pred umelým prostredím. Údajná “nezávislosť” Barnevernetu – v diplomatickej reči preložené ako “nekontrolovateľnosť “– má však svoje hranice. A v prípade Evy Michalákovej boli tieto hranice podľa českého europoslanca Tomáša Zdechovského opakovane prekročené.