Trump prisľúbil, že presadí práva osôb LGBT a zároveň sa vyhýba rozhodujúcej skúške zo strany ľudí podporujúcich manželstvo

982
Kultúra smrti

Podporuje Donald Trump homosexuálny program alebo je proti nemu? V predvečer primárnych volieb v New Hampshire stále nie je jasné, na ktorej strane v skutočnosti stojí tento republikán, ktorý je vo vedení.

Trump opakovane a jasne povedal, že podporuje prirodzenú definíciu manželstva. Ale dá sa spoľahnúť na Trumpa aj keď bude už prezidentom? Bude aj potom toto svoje tvrdenie rozhodne a presvedčivo podporovať? Práve táto otázka trápi mnohých aktivistov bojujúcich za manželstvo, a to preto, že je pravdepodobné, že Trump spraví čokoľvek aby si udržal nomináciu v rámci strany Republikánov.

V skutočnosti Národná organizácia pre manželstvo zašla až tak ďaleko, že tvrdí, že Trump "sa už nezaoberá" obhajovaním manželstva.

Cez víkend totižto on sám poukázal na tento problém, a to vtedy, keď na televíznej stanici New Hampshire povedal, že z Bieleho domu by sa snažil ešte viac presadiť "rovnosť" pre homosexuálov.

Novinárka z káblovej televízie, ktorá sa sama označuje za lesbičku, mu minulý štvrtok po zhromaždení v Exeteri položila túto otázku: "Keby bol vo funkcii prezident Trump, mohli by sme v otázke rovnosti pre gayov a lezbičky očakávať nejaký ďalší posun vpred?"

"Áno, mohli a pozrite sa, chystáme sa zjednotiť ľudí. Táto otázka je vaša vec a druhí ľudia sa starajú o tie svoje," povedal Trump Sue O'Connellovej, ktorá pracuje pre New England Cable News. "Musíme zjednotiť všetkých ľudí. Ak sa tak nestane, prídeme o našu krajinu a namiesto nej tu bude len totálny zmätok."

Po týchto komentároch sa v nedeľu Trump objavil v programe Tento týždeň (This Week) na stanici ABC, a to spolu s Georgeom Stephanopoulosom. Tramp tu nesúhlasil s vymenovaním sudcov Najvyššieho súdu, ktorí by mohli zvrhnúť Obergefella, a to aj napriek tomu, že on sám by to privítal.

PRÍBEH: "Hocikto, len nie Donald Trump": Tu sú informácie o jeho živote, manželstve a náboženskej slobode

"Zameriame sa na sudcov. Musia byť úžasní a zároveň konzervatívni. Budeme sledovať ako sú na tom vzhľadom na ich postoje. Ale to je len môj názor," povedal Trump Stephanopoulosovi. "Bol by som radšej ak by sa postavili proti, ale uvidíme, ako to bude. Záleží na sudcovi."

Po týchto Trumpových pripomienkach nasledovali ďalšie jeho vyjadrenia, a to v rámci nedeľného rozhovoru vo Fox News, ktorý sa uskutočnil minulý týždeň. Trump vtedy povedal: "Ak by som bol zvolený, presadzoval by som uvedenie niektorých sudcov na sudcovskú stolicu, čo by podľa mňa mohlo niektoré veci zmeniť. Avšak dovtedy ešte pretečie veľa vody."

"[Manželstvo] by malo byť obsiahnuté v právach garantovaných štátom," pokračoval Trump. "Pravdupovediac, vidím, že postupne prichádzajú zmeny."

Keď sa ho v televízii Fox spýtali, či "by sa pokúsil vymenovať takých sudcov, aby nebolo presadené rozhodnutie o manželstve osôb rovnakého pohlavia," Trump povedal: "áno, vážne by som o tom uvažoval."

Realitný magnát kritizoval aj Najvyšší súd, a to kvôli rozhodnutiu Obergefella. Ten v júni minulého roku vnútil homosexuálne "manželstvo" všetkým 50 štátom. Neskôr v auguste však Trump podporil NBC News, ktoré zakázalo spoločnostiam prepúšťať zamestnancov na základe ich sexuálnej orientácie. "Nemyslím si, že by toto malo byť dôvodom" na vyhodenie pracovníkov, povedal v rámci programu Meet the Press.

Národná organizácia pre manželstvo (The National Organization for Marriage - NOM) a množstvo vplyvných nadšencov podporili v boji o prezidentské kreslo senátora Teda Cruza. Tento texaský senátor má na svedomí vymenovanie sudcov zastávajúcich manželský zväzok. Zároveň tvrdí, že prezident a jednotlivé štáty môžu oprávnene vzdorovať "zásadne nelegitímnemu" rozhodnutiu. Rovnako sa to udialo v minulosti, keď sa prezident Lincoln vzoprel rozhodnutiu s názvom Dred Scott.

NOM taktiež značne kritizovala Trumpa, tvrdiac, že už nenasleduje ich ciele. 27. januára, tesne pred výborom v Iowe, uviedla NOM vo svojom blogu, že "Donald Trump nepodporuje dodatok v ústave na obnovenie manželstva v našich zákonoch. Horšie je však, že verejne zanechal boj o presadenie manželstva. Keď americký Najvyšší súd vydal svoje nelegitímne rozhodnutie o predefinovaní manželstva, Trump pohotovo hodil uterák do ringu, a to spolu s vyjadrením, ktoré bolo určené pre MSNBC: ‚Musíte sa s tým zmieriť. Padlo rozhodnutie, a to sa stalo zákonom v krajine‘."

NOM sa pred týždňom vyjadrila, že Trump "si nevytvoril žiadne záväzky, aby bojoval či už za manželstvo, alebo za práva tých, ktorí manželstvo podporujú, aby neboli diskriminovaní ani potrestaní, ak sa odmietnu stotožniť s klamstvom ako je "manželstvo" ľudí rovnakého pohlavia."

Voliči v New Hampshire podľa prieskumov podporujú homosexuálne "manželstvo". Potvrdil to práve prieskum z februára minulého roka. Ten ukázal, že 52% republikánskych voličov primárnych volieb v tejto oblasti tvrdí, že protestovať proti homosexuálnemu "manželstvu" je neprijateľné.

Najnovší prieskum CNN/WMUR ukazuje, že celkovo 33% pravdepodobných republikánskych voličov podporí práve Trumpa. To mu zabezečuje 17% náskok oproti najbližšiemu súperovi z rovnakej strany. Prieskum RealClearPolitics po spriemerovaní všetkých štátov uviedol, že by Trump mal podporu 31,0%. Druhý by bol Marco Rubio so 14,7%, tretí John Kasich s 13,2% a nasledoval by Ted Cruz s 12,7%.