Trump pripravil výnos o zrušení sankcií voči Rusku

712
Kultúra života

Prezident Donald Trump pripravil výnos o zrušení balíku sankcí proti Rusku. S odkazom na nemenované zdroje o tom informovala spravodajka Susan Glasser a expert Atlantic Council, Fabrice Pothier. Kremel ale nepotvrdil, či táto informácia zodpovedá skutočnosti.
 
USA samozrejme môžu zrušit sankcie proti Rusku. Je známe, že Donald Trump, ktorý prevzal úrad 20. januára, sa už príslušným výnosom zaoberal. Hovoríme ale len o príprave dokumentu, nie o jeho podpise nebo termínoch pre zrušenie sankcí.
 
"Nie, nič o tom neviem, ako som to pochopil, informácia nieje personifikovaná a neviem, či zodpovedá realite" – povedal pre Interfax tlačový hovorca prezidenta Ruska.
 
Na 28. januára Trump naplánoval telefonické rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Informáciu o plánovanom telefonickom rozhovore Trumpa s Putinom hovorca Peskov potvrdil a povedal: "Počas tohoto rozhovoru, prezident Putin poblahopraje Trumpovi k prevzaiu úradu amerického prezidenta a samozrejme, ako je obvyklé v priebehu týchto rozhovorov, vymenia si aj názory na stav hlavných parametrov súčasných bilaterálnych vzťahov."
 
Agentura Reuters síce potvrdila, že Trump sa chystá o vzťahu s Ruskom jednať i s Merkelovou, informácie o zrušení sankcí ale nekomentovala.
 
Trump už skôr opakovane hovoril o zrušení sankcí proti Rusku. V rozhovore s novinármi z Times a Bild naznačil možné zrušenie obmezujúcich opatrení výmenou za dohodu o jadrových zbraniach. Na otázku The Wall Street Journal poznamenal, že má v úmysle pre prvé obdobie zachovať obmezenia voči Moskve. A v ďalšom rozhovore povedal: "Ak si s Ruskom rozumieme a Rusko nám naozaj pomáha, prečo by ktokoľvek zachovával sankcie, zvlášť keď niekto robí naozaj dobré veci?"
 
Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. Co si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.