Tridsať rumunských potratárov pripustilo, že ich praktiky „hnevajú Boha“. Počas ortodoxnej Veľkej Noci potraty nevykonávali.

1,669
Neutral

Tridsať rumunských potratárov pripustilo, že ich praktiky „hnevajú Boha“. Svoje živobytie dočasne nevykonávali z úcty ku vzkrieseniu Ježiša Krista.

Marius Craina, hovorca tridsiatich potratárov, rezolútne vyhlásil: „Nechceme vykonávať potraty počas veľkých [kresťanských] sviatkov, najmä nie v priebehu Veľkého týždňa a Vianoc, pretože si myslíme, že nie je správne hnevať Boha.“

Skupina rumunských potratárov odložila všetky potraty až do času po Veľkom týždni, čo je sedem dní, ktoré začínajú Kvetnou nedeľou a končia pravoslávnou Veľkou nocou čiže „Paschou“. V tomto roku sa pravoslávna Pascha slávila 12. apríla.

Lekári však plánujú pokračovať s potratmi nenarodených detí, len čo sa na Veľkú noc zaspieva „Kristus vstal z mŕtvych!“.

Jediným praktickým účinkom toho, že potratári „dočasne prerušili vykonávanie potratov“ teda je, že detí narastú a budú potratené neskôr. No ich presvedčenie, že potrat rozčuľuje Boha, vyzerá ako priznanie, že potratári prijímajú existenciu kresťanského Boha a univerzálnu legitímnosť židovsko-kresťanského morálneho kódexu.

Potratár a gynekológ Craina však nepriznal len to, že to, čo robia kvôli peniazom, hnevá Boha, vyjadril aj ľútosť nad 250 potratmi, ktoré sa konajú v Rumunsku každý deň. V krajine, kde väčšina obyvateľov vyznáva kresťanstvo, takmer jedna tretina tehotných žien ide na potrat svojho dieťaťa. V roku 2012 bolo zaznamenaných 88 000 potratov, v porovnaní s iba 200 000 pôrodmi.

Tu sa na potrat pozerá ako na prostriedok antikoncepcie. Máme jednu z najvyšších mier potratovosti v Európe,“ vyjadril žiaľ Craina.

Kedysi malo Rumunsko povesť jedného z najzbožnejších a najviac veriacich kresťanských národov - až kým komunizmus neumlčal pravoslávnu cirkev vo verejnej sfére a kým sa nesnažil vykoreniť kresťanstvo zo vzdelania.

Pravoslávna cirkev, ktorá je najdominantnejšou denomináciou v tomto národe, vždy učila, že potrat je ťažkým hriechom a formou vraždy. „Pravoslávna cirkev má presný, formálny a premyslený postoj k potratu. Odsudzuje všetky postupy, ktoré sa zameriavajú na potratenie embrya či plodu, či už prostredníctvom operácie alebo liekov,“ uvádza vyhlásenie gréckej pravoslávnej arcidiecézy v Severnej a Južnej Amerike. „Pravoslávna cirkev označuje potrat za vraždu – t.j. za premyslené ukončenie ľudského života. Na rozhodnutia... zákonodarcov, ktoré povoľujú potraty - či už s obmedzením alebo bez neho - by sa mali praktizujúci kresťania pozerať ako na urážku ich presvedčenia o posvätnosti života.“

Kresťanské krajiny, ktoré obsadil Sovietsky zväz majú najvyššiu mieru potratovosti v súčasnom svete - a to aj napriek tomu, že už nie sú spútaní oficiálnym vládnym ateizmom. Sociológovia došli k záveru, že ľudia si za 70 rokov zvykli na ľahký, vládou sponzorovaný potrat a ateistickú propagandu, ktorá vykreslila ukončenie tehotenstva“ ako morálne prijateľné a výhodné.

Istý čas po páde komunizmu, Rumunsko potrat zakázalo, no účinky marxizmu zostali. Keď bol potrat v roku 1990 opäť zlegalizovaný, bolo nahlásených takmer milión potratov - teda trojnásobok počtu narodených detí. Toto číslo nezahŕňa potraty, ktoré sa vykonali v neštátnych zariadeniach.

Rumunsko je druhou najchudobnejšou krajinou Európskej únie a veľa žien používa potrat v skutočnosti ako formu antikoncepcie.