Tretí najdôležitejší muž Vatikánu odmieta obvinenia, že zneužíval chlapcov v Austrálii

1,072
Kultúra smrti

Austrálsky kardinál sa musí údajne podrobiť vyšetrovaniu kvôli podozreniu zo sexuálneho zneužívania miništrantov počas svojho pôsobenia ako kňaz.

George Pell, vatikánsky minister financií a tretí najdôležitejší muž po pápežovi Františkovi, je jedeným z najvyššie postavených ľudí vo Vatikáne, ktorý je obvinený zo sexuálneho zneužívania.

Kardinál však dôrazne odmieta obvinenia a hovorí, že sú “úplne mylné”.

Austrálsky denník Herald Sun so sídlom v Melbourne informoval, že polícia v štáte Viktória sa už rok venuje skúmaniu obvinení voči 74-ročnému kardinálovi. Podľa nich mal zneužívať päť až desať chlapcov.

Kardinál Pell, bývalý arcibiskup v Sydney, čelí rovnako obvineniu, že kryl zneužívanie detí katolíckymi kňazmi.

Denník Herald Sun ďalej uviedol, že austrálska polícia vlastní vyšetrovací spis so všetkými obvineniami, podľa ktorých sa kardinál dopustil trestnej činnosti ako kňaz v meste Ballarat v štáte Viktória a neskôr ako arcibiskup v Melbourne.

Obvinenia zahŕňajú obdobie od roku 1978 do roku 2001, kedy katolícky predstaviteľ zneužil štrnásťročných miništrantov a spáchal sexuálne trestné činy na ďalších obetiach v plavárni v Ballarate.

Nemenovaný zdroj, ktorý spolupracoval s vyšetrovacími jednotkami, povedal austrálskemu denníku: „K údajným trestným činom došlo tak, že kardinál využil situáciu a snažil sa nadviazať priateľský kontakt s deťmi, aby ich sexuálne zneužil. Ide o veľmi závažné obvinenia týkajúce sa sexuálneho zneužitia.“

Obvinenia boli zverejnené približne týždeň pred tým, ako mal kardinál vypovedať online prostredníctvom videa pred austrálskymi vyšetrovateľmi o zneužívaní kňazov v Ballarate.

Pôvodne mal prísť do Ballaratu osobne, ale potom oznámil, že kvôli zdravotným dôvodom nemôže prísť, čo veľmi pobúrilo verejnosť v Austrálii.

Jeho rímska kancelária zverejnila oficiálne vyhlásenie, v ktorom obvinenia označila za “neopodstatnené a totálne mylné”. „Zverejnenie týchto údajných informácií je načasované presne tak, aby čo najviac očiernili meno kardinála a katolícku cirkev a podkopalo prácu Kráľovskej komisie.“

„Je poburujúce, že sa kardinál dozvedel o obvineniach na základe úniku informácií.“

Rímska kancelária ďalej uviedla, že počas predchádzajúceho vyšetrovania bol kardinál Pell zbavený akejkoľvek viny a trvala na tom, že takto to bude aj v tomto prípade.

„Kardinál je presvedčený, že polícia sa rýchlo zhodne na tom, že obvinenia nie sú pravdivé. Kardinál rázne odmieta, že spáchal akýkoľvek trestný čin. Ak ho chce polícia vypočúvať, je ochotný spolupracovať, tak ako sa doteraz podrobil každému verejnému vypočúvaniu,“ oznamuje rímska kancelária vo svojom vyhlásení.

Popredná skupina vedúca kampaň za obete pedofilných kňazov vyzvala pápeža Františka, aby dočasne zbavil funkcie kardinála Pella, ktorý má vo Vatikáne veľký vplyv ako zvolený prefekt ekonomického sekretariátu od roku 2014.

„Naše srdcia ronia slzy za všetky austrálske dievčatá a chlapcov, ktorých najskôr zneužili kňazi a potom nevypočuli bezcitní cirkevní predstavitelia.“

„Najviac nás raní, keď vidíme, ako sa odvážni ľudia rozhodli kardinálovi a jeho poskokom zverejniť príbehy o tom, ako ich v detstve zneužívali, no ani teraz im nikto neuveril,“ povedala americká organizácia obetí pedofílie SNAP.

Kardinál Pell stále popiera, že vedel o prípadoch zneužitia detí v Ballarate, vrátane notorického pedofilného kňaza Geralda Risdaleho, ktorý zneužil desiatky detí za posledných dvadsať rokov.

Pell sprevádzal Risdalea na súde v roku 1993, kedy sa Risdale priznal k zneužívaniu.

Rozhodnutie kardinála, že nepríde do Austrálie, aby poskytol dôkazy, podnietilo vznik kampane, ktorá poslala pätnásť obetí sexuálneho zneužívania do Ríma, aby ho pozorovali, keď vypovedá.

Austrálsky komik Tim Minchin zložil pieseň s názvom Come Home (Cardinal Pell), v ktorej kardinála obviňuje, že zatvára oči pred skutočnosťou a bezcitne odmieta sťažnosti obetí.

Pesničku, ktorá hovorí o kardinálovi Pellovi ako o zbabelcovi, ktorý sa odmieta pozrieť pravde do očí, už videlo na YouTube 750 000 ľudí.