Traja anglikánski BISKUPI hovoria O NÁVRATE K RÍMU

1,524
Kultúra života

Londýn – Traja tradične naklonení biskupi anglikánskej cirkvi nedávno navštívili Rím, aby tam prediskutovali apoštolskú ústavu Anlicanorum Coetibus pápeža Benedikta XVI, ktorá povoľuje anglikánom vrátiť sa do Katolíckej cirkvi a zároveň si udržať niektoré im charakteristické zvyky.

Biskup John Broadhurst z mesta Fulham, biskup Keith Newton z Richborough a biskup Andrew Burnham z mesta Ebbsfleet sa stretli s úradníkmi Kongregácie pre Náuku Viery.

Všetci traja biskupi sú známi svojou opozíciou voči narastajúcemu liberálnemu postupu anglikánskej cirkvi, vrátane vysviacky verejných homosexuálov a vysviacky žien. Fullhamský biskup je riaditeľom spolku “Forward in Faith” (Vierou vpred), ktorý sa vyhlasuje za “celosvetové združenie anglikánov, ktorým svedomie nedovolí akceptovať vysviacku žien za kňazov alebo biskupov.”

Vysvätenie žien v anglikánskej cirkvi zapríčinilo veľa sporov medzi ich vlastnými rádmi. V roku 2006 bolo v anglikánskej cirkvi vysvätených viac žien ako mužov. Očakáva sa, že všeobecný snem anglikánskej cirkvi, ktorý sa má konať toto leto, nebude úspešný v poskytnutí špeciálnych opatrení alebo internej štruktúry pre anglikánskych veriacich, ktorí neschvaľujú vysviacku žien.

“Som si istý, že toto zlyhanie príde pre väčšinu našich veriacich ako šokujúce,” napísal biskup Keith Newton, “keďže by to znamenalo koniec anglo-katolicizmu ako to chápeme teraz.”

“Všeobecný trend nie je veľmi povzbudivý,” pokračuje.”Mnoho z nás sa bude pýtať, či je možné slúžiť Cirkvi, ktorá zlyháva v chápaní teologických postojov, ale pravidelne odmieta rozpoznať potrebu primeraných ustanovení.”

Arcibiskup z Canterbury Rowan Williams sa pokúšal, zatiaľ však bezvýsledne, potlačiť nezhody v anglikánskej komunite kvôli vysviacke žien a verejných homosexuálov.


Gene Robinson, verejne známy homosexuál, vstúpil do služby episkopálnej cirvkvi v Spojených Štátoch v roku 2003; verejne známa lesbička rev. Canon Mary Glasspool bola nedávno zvolená za biskupku vLos Angeles.

Veľa médií zdôrazňuje, že biskupská návšteva mohla vyvolať ešte väčšie nepokoje počas nastávajúcej návštevy pápeža v Británii, ktorá sa má uskutočniť 16.-19. septembra. Očakáva sa, že počas tejto pápežovej návštevy sa budú konať rozsiahle protesty.

Podľa médií bola skoršia pápežská publikácia Anglicanorum Coetibus pokus o uštipačnosť anglikánskych duchovných. Zástancovia dokumentu Katolíckej cirkvi však poukazujú na to, že ústava bola vydaná ako odozva na opakované žiadosti takýchto zaopatrení zo strany tradičných anglikánov.

Biskup anglikánskej cirkvi Keith Newton povedal, že “napriek tomu, čo poniektorí ohovárači tvrdia,” Anglicanorum Coetibus je “nápaditá a štedrá odpoveď tým, ktorí žiadali Svätú Stolicu o spôsob znovu prijať anglikánov do spoločenstva Katolíckej cirkvi.”

Apoštolská ústava povoľuje anglikánom pripojiť sa do Katolíckej cirkvi s cieľom udržať ich liturgické, duchovné a pastoračné tradície v rámci Katolíckej cirkvi.

Biskup Newton a biskup Andrew Burnam z mesta Ebbfleet vydali vyjadrenie po vydaní Anglicanorum Coetibus, v ktorom povedali, že už mali stretnutie s Rímom a rozprávali sa s Vatikánom v meste Eastertide v roku 2008.

“Po rozhodnutí Všeobecného snemu anglikánskej cirkvi v júli 2008 pokračovať vo vysviacke žien aj do biskupstva, obrátili sme sa na Svätého Otca s prosbou o pomoc a trpezlivo sme očakávali odpoveď.”

Ďalej pokračovali: “Táto apoštolská ústava, adresovaná celému svetu, je pre nás odpoveďou na naše znepokojenia a starosti vyjadrené ostatnými. Je to pokus o to, umožniť všetkým, ktorí majú záujem o pápežskú jednotu spojiť sa bez straty svojho charakteristického dedičstva.”