Toto je TRETIA SVETOVÁ VOJNA, tvrdí vodca PROLIFE hnutia

4,563
Kultúra smrti

KANADA, Ontario, Ottawa, november 2010 (LifeSiteNews.com) – V kanadskej Ottawe sa uskutočnila Medzinárodná konferencia hnutia za život. Zúčastnil sa aj John Smeaton, národný riaditeľ anglickej spoločnosti pre ochranu nenarodených detí (SPUC). Podľa neho v súčasnosti prebieha tretia svetová vojna - za život.

"Toto je tretia svetová vojna," vyhlásil otvorene a nekompromisne. "Je to predovšetkým vojna o nenarodené dieťa a rodičov ako primárnych vychovávateľov svojich detí."

Podľa neho musí prolife hnutie propagovať skutočné pochopenie toho, čo znamená odovzdávať ľudský život. Zároveň musí čeliť totálnym útokom proti rodine, ktoré sú vedené svetskou mocou v Európe, Severnej Amerike a na celom svete.

"Bohužiaľ sa situácia navyše zhoršuje predstaviteľmi cirkvi, ktorí zrejme vstrebávajú ducha doby," dodal.

Smeaton, ktorý slúži aj ako viceprezident medzinárodnej federácie Práva na život, pracuje v prolife hnutí na plný úväzok už viac ako 30 rokov. Od roku 1996 bol národným riaditeľom SPUC, ktorá bola založená v roku 1966 ako prvá prolife organizácia na svete. Organizácia má 130 pobočiek, 30 000 členov a 30 zamestnancov na plný úväzok.

Krajiny ako Británia, Španielsko a Portugalsko podporujú propagáciu potratov a antikoncepcie v triedach bez súhlasu rodičov, čo je v úplnom protiklade so Všeobecnou deklaráciou o ľudských právach. Tá bola prijatá v roku 1948 v dôsledku veľkých zverstiev druhej svetovej vojny.

Poznamenal, že trvá na prvenstve rodičov ako vychovávateľov svojich detí. Ako môže skončiť dieťa, keď ho nevychovávajú rodičia, uviedol negatívny príklad z obdobia nacizmu, kedy Nemci využívali systém vzdelávania na indoktrínovanie detí.

Pre úplné pochopenie situácie hovoril aj o tom, ako OSN a vlády v Európe a Severnej Amerike vedú kampane proti prolife zákonom po celom svete. A tiež ako napádajú práva lekárov na odmietnutie účasti na potrate alebo na odporúčanie potratu. Poukázal napríklad na to, že tento rok Rada pre ľudské práva OSN vydala správu, ktorá vyzýva národy na celom svete razantne riešiť odmietnutie lekárov vykonávať legálne potraty. Poznamenal tiež, že debata o výhrade svedomia, ktorá sa nedávno konala na Parlamentnom zhromaždení Rady Európy, našťastie vyústila vo víťazstvo prolife.

Smeaton povedal, že prolife hnutie sa musí zapojiť do "veľkej kampane" na podporu námietok z dôvodu svedomia. Tiež musí dať jasne najavo, že potraty, eutanázia, umelé oplodňovanie a výskum ľudských embryí „nie sú príklady lekárskej starostlivosti".

"Keď lekári zabijú človeka na počiatku života alebo počas zraniteľnej chvíle neskôr v živote, nepraktizujú lekársku starostlivosť.“

Zdôraznil, že tieto kampane nie sú o vnucovaní náboženskej viery, ale len vyjadrením ľudského konsenzu v otázke práva na život. Poukázal na to, že aj Všeobecná deklarácia ľudských práv uznáva toto právo ako primárne. Tiež poznamenal, že Dohovor OSN o Právach dieťaťa výslovne uznáva, že dieťa potrebuje právnu ochranu "pred i po narodení".

Smeaton považuje za strašnú kampaň vedenú v Írsku na zvrhnutie historickej a ústavnej ochrany nenarodených detí tejto krajiny. Európsky Súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodne do konca tohto roka, či Írska ústavná ochrana pre nenarodené deti porušuje "právo" na potrat.

"Ak sa EDĽP vysloví proti Írsku, potom by žiadna krajina na svete nemohla byť v bezpečí od medzinárodného potratového lobby," povedal. "Takže toto je tiež prípad, kde je ohrozené právo zvrchovaných, demokratických štátov, aby si vládli sami."

Smeaton vyzval prolife hnutie, aby preukázalo jednoznačnú a absolútnu obranu práva na život. Tiež musí presadzovať jasnú predstavu o vzťahu medzi právom na život a pravdou o manželskom akte, ktorý má v sebe tvorivý charakter.

"Útok na život je založený na "nesprávnom" pohľade na ľudskú sexualitu, ktorá okráda manželský akt o jeho tvorivý charakter," citoval kardinála Raymonda Burkeho, šéfa Najvyššieho Súdu vo Vatikáne.

"Umelé oddelenie jednotiacich a tvorivých prvkov pohlavného styku je nielen základom antikoncepcie, ale aj základom ranného potratu a in vitro fertilizácie (umelého oplodnenia). A teda základom dnešnej kultúry smrti."

Napokon zdôraznil, že toto prepojenie práva na život s pravdou o odovzdávaní ľudského života "sa musí stať základným kameňom prolife hnutia na celom svete".

Smeaton povedal, že „rozšírené používanie antikoncepcie katolíkmi je zapríčinené tým, že komunity prolife sa viac zamerali na boj proti potratom, žiaľ, na úkor boja proti antikoncepcii".

„Páry, ktoré toleruju prax abortívnej kontroly pôrodnosti v intimite manželského života, môžu ťažko podporovať našu jednoznačnú kampaň proti potratom, umelému oplodňovaniu, eutanázii alebo proti výskumu ľudského embrya,“ vysvetlil.

Na záver pochválil kardinála Burkeho za to, že vo svojom prejave na Medzinárodnom svetovom modlitbovom kongrese pre život podporil veľký význam existencie prolife hnutia. Kým uznanie arcibiskupa Burkeho môže vyzerať nedôležité, podľa Smeatona „je to jeden z malých ale významných krokov smerom k cieľu prolife hnutia - dostať cirkevných a náboženských vodcov dobrej vôle v každej krajine na celom svete na svoju stranu, aby tak spoločnými silami bojovali za život."

"Prolife hnutie nemôže vyhrať tento boj samo“, dodal.

Patrick B. Craine