TOP DÔLEŽITÉ! Biskupi rozhodli o znovuzasvätení Slovenska!

12,076
Kultúra života

Medzi inými témami, ktoré odzneli na 86. plenárnom zasadaní KBS v Čičmanoch v dňoch 6. a 7. marca 2017 dávame do pozornosti túto časť:

Mons. Viliam Judák, nitriansky diecézny biskup, pripomenul blížiace sa 70. výročie zasvätenia Slovenska Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu a Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie, ktoré na Starých Horách na sviatok sv. Cyrila a Metoda v roku 1947 predniesol biskup Kmeťko. Biskupi schválili návrh Mons. Judáka, aby sa pri najbližšom slávení sviatku sv. Cyrila a Metoda v Nitre dňa 5. júla toto zasvätenie Slovenska obnovilo. Pri tejto príležitosti biskupi pripravia veriacim pastiersky list, ktorý sa bude čítať v nedeľu 25. júna.
ZDROJ

********

Vyberáme časti textu o udalostiach z Fatimy, ktoré dávajú do kontextu dôležitosť rozhodnutia biskupov o znovuzasvätení Slovenska:
 
... Zjavenia ešte nekončia, nebo ešte stále útočí na srdcia ľudí. V roku 1929 mala opäť Lucia zjavenie v kaplnke. Zjavila sa jej Panna Mária a povedala:
"Prišla chvíľa, kedy si Pán Ježiš želá, aby sv. Otec so všetkými biskupmi zasvätil Rusko môjmu Srdcu a týmto prostriedkom ho Pán Ježiš zachráni. Je toľko duší, ktoré Božia spravodlivosť odsudzuje za urážky spáchané voči mne, preto prichádzam prosiť o zadosťučinenie. Obetuj sa s týmto úmyslom a modli sa." Lucia toto posolstvo odovzdáva cez svojho biskupa, cez svojho kňaza a neskôr aj sama píše sv. Otcovi, že si toto nebo želá.
Neskoršie Pán Ježiš vnútorným posolstvom Lucii povedal:
"Nechceli vyhovieť mojej žiadosti! Ako kráľ Francúzska (spomienka na nesplnenie požiadavky Božského Srdca Ježišovho) sa dajú na pokánie a pristúpia k zasväteniu, ale už bude neskoro! Rusko už medzitým rozšíri svoje bludy po svete, vyvolá vojny a prenasledovanie Cirkvi. Svätý Otec bude musieť veľmi trpieť."
Žiaľ, pápež Pius XI. neurobil toto zasvätenie. Za pontifikátu pápeža Pia XII. prichádza strašná vojna, o ktorej Panna Mária hovorila deťom ešte v júli 1917; vojna, ktorá bude mať oveľa horšie dôsledky, ako prvá svetová vojna.
V marci 1939, náš Pán sa zjavil Lucii:“ Žiadaj, znovu žiadaj, žiadaj neprestajne o založenie spoločenstva na odčinenie urážok a na počesť Nepoškvrneného Srdca Panny Márie v prvé soboty v mesiaci. Čas sa blíži, keď moja sila spravodlivosti potrestá zločiny rozličných národov.
 
ZASVÄTENIE PORTUGALSKA
 
Portugalskí biskupi vidia, aké davy ľudí prichádzajú do Fatimy, ako sa modlia. V prvých rokoch po začiatku zjavení neboli doporučené miestnym biskupom púte do Fatimy. Cirkevné vrchnosti si počínali s veľkou opatrnosťou. Fatimskí kňazi boli podrobení prenasledovaniu zo strany slobodomurárskych vrchností.

Zbožný ľud však napriek zákazu prichádzal až v šesťdesiatisícovom počte. Prichádzal iba ľud. S odstupom času, v roku 1922, miestny biskup konštatoval, že nie je možné nechať toľké davy bez pastorácie a dovoľuje slúžiť v Cova da Iria sv. omše. V roku 1926 navštevuje Fatimu už aj pápežsky nuncius. Miestny biskup z Leire robí prvú oficiálnu púť v roku 1927.

V roku 1930 bolo fatimské zjavenie uznané miestnym biskupom a do Fatimy prišlo oveľa väčšie množstvo pútnikov ako do Lúrd. Dovtedy Lurdy boli najväčšou svätyňou mariánskych zjavení. Portugalskí biskupi prijali zjavenie Panny Márie a vyhlásili národnú púť do Fatimy. Rusko šíri bludy a v Španielsku vypukla krvavá občianská vojna. Preto všetci portugalskí biskupi si robia púť do Fatimy, na kolenách pred sochou Panny Márie zasväcujú Portugalsko jej Nepoškvrnenému Srdcu. A Portugalsko bolo krajinou, ktorú komunizmus nezasiahol. Španielsko s Portugalskom má veľmi dlhú hranicu. Portugalsko sa vyhlo aj tragédii bratovražedného boja. Boh zázrakom túto krajinu uchránil vďaka zasväteniu, ktoré urobili portugalskí biskupi 13.5.1931.

Portugalskí biskupi v roku 1938 si robia ďalšiu púť do Fatimy, za účasti 20 biskupov, tisíc kňazov a vyše pol milóna veriaciach opäť zasväcujú Portugalsko. Vzývajú Pannu Máriu ako Kráľovnú Pokoja o pomoc, o záchranu pred druhou svetovou vojnou. Tým, že oni urobili tento akt, Portugalsko bolo uchránené od hrôzy druhej svetovej vojny. Toto je len vecou zázraku. Tu vidno, aký zásah malo zasvätenie sa Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Tu vidno, čoho všetkého sme mohli byť aj my ušetrení, nebyť neposlušnosti, ktorá, žiaľ, zachvátila aj mnohých v cirkvi.

********

Celý text nájdete TU. Tento rok uplynie 100 rokov od Fatimského zjavenia. Ďakujeme otcom biskupom za tento počin a zostávame v očakávaní na pastiersky list.