TOP 10 archeologických biblických nálezov z roku 2015

1,107
Kultúra života

Archeologické nálezy, ktoré boli uverejnené v roku 2015, nám poskytli nové poznatky o niektorých biblických udalostiach a ľuďoch.

Dole sú uvedené najlepšie nálezy z najdôležitejších vykopávok, ktoré sa uskutočnili v krajinách spomenutých v Biblii. (Tento zoznam je subjektívny, keďže je založený na novinových správach a nie na recenzovaných článkoch z vedeckých publikácií.)

10. Hlava modly z Beit Shemesh

Izraelský chlapec, ktorý si v troskách biblického mesta Beit Shemesh užíval uprostred novembra piknik s rodinou, našiel niečo, čo vyzeralo ako hlava sochy. Ukázal ju teda izraelským sprievodcom. Tí ho povzbudili, aby svoj nález vzal na Izraelský pamiatkový úrad. Nakoniec tak aj spravil. Tam sa zistilo, že išlo o hlavu bohyne plodnosti. S najväčšou pravdepodobnosťou to bola bohyňa Asherah a táto soška pochádza až z 8. storočia pred Kristom.

9. Horvat Kur a byzantská mozaika Menorah

V roku 2015 sa v Horvat Kur uskutočnili Vykopávky Byzantskej synagógy. V tomto meste, ktoré sa vypína nad Galilejským morom, bola odhalená mozaika zobrazujúca menorah s jedinečnou olejovou lampou. Vykopávka objavila jednu z niekoľkých synagóg, ktoré boli odkryté v blízkosti epicentra Ježišovho účinkovania. Práve ona však poskytla nový pohľad na komunitné uctievanie počas jednotlivých storočí, ktoré nasledovali po Ježišovom živote.

8. Miesto Herodesovho paláca

Na začiatku roka 2015 archeológovia oznámili, že vykopávka bývalého tureckého väzenia, ktorá sa nachádza v blízkosti jeruzalemskej brány Jaffa, by mala byť otvorená pre verejnosť. Má sa tak stať prostredníctvom komentovaných prehliadok, ktoré sa tam uskutočnia. Existuje názor, že na tomto mieste bol pred 2000 rokmi umiestnený Herodesov palác. Je možné, že sa tu uskutočnilo aj odsúdenie Ježiša samotným Pilátom.

7. Brána z doby železnej v Gáte

V Tell es-Safi (filištínske mesto z Gátu) urobili archeológovia za posledných viac ako 20 rokov veľa objavov. V roku 2015 však našli monumentálnu bránu z Gátu, ktorá je datovaná až do dôb Goliáša. Ten je najslávnejším tamojším obyvateľom. Brána je jednou z najväčších mestských brán, ktoré boli kedy nájdené v Izraeli. Potvrdzuje to teda, že toto mesto bolo pred 3000 rokmi veľmi dôležité.

6. Raritná 3000-ročná pečať z Jeruzalema nájdená po preosiatí piesku na Chrámovom vrchu

Desaťročný Matvei Tcepliaev, turista z Ruska, sa podieľal na Projekte preosievania piesku na Chrámovej hore. Udialo sa tak počas jeho návštevy Jeruzalema, na ktorej bol so svojou rodinou. Na tento piesok sa v projekte kládol najväčší dôraz, pretože bol v roku 1999 nelegálne vyvezený z Chrámovej hory. A práve tu chlapec objavil pečať, ktorá sa datuje do doby kráľa Dávida a Jebuzitov, čo bolo asi pred 3000 rokmi. Archeológovia to označili za vzácny nález z tohto obdobia jeruzalemskej histórie.

5. Nález mena Esbál na mieste Churvat Keijafa

Tento rok archeológovia oznámili, že v roku 2012 objavili na mieste Churvat Keijafa 3000 rokov starú nádobu, na ktorej bolo vyryté meno Esbál. Nejde však o toho istého Esbála, ktorý sa spomína v Biblii v časti 1 Krn, 8:33, a ktorý bol zároveň synom kráľa Šaula. Je to len ďalšie spomenutie tohto mena v starovekých záznamoch,  ktoré však pochádzajú z rovnakého obdobia.

4. Kanaánsky ostrakon z Lachiša

Pri vykopávkach v Lachiši sa v roku 2014 našiel ostrakon (keramická črepina s vyrytým textom). Ten sa datuje asi do roku 1130 pred Kristom. Význam kanánskeho nápisu, ktorý pozostáva z deviatich písmen, nie je jasný. Archeológovia však tvrdia, že poskytuje významné informácie o vývoji kanánskej abecedy a následne aj tej hebrejskej, gréckej a latinskej.

3. Odtlačok Ezechiášovej pečate

Vykopávky na mieste Ophel, ktoré susedí s Chrámovou horou v Jeruzaleme, odkryli v roku 2009 hlinený odtlačok Ezechiášovej pečate. Hebrejská univerzita vyhlásila, že "je to prvý odtlačok pečate izraelského ako aj judejského kráľa, ktorý bol kedy nájdený počas vedeckého archeologického výskumu". Išlo o jednu z 34 búl (odtlačkov pečatí), ktoré boli objavené počas týchto vykopávok. Trvalo ešte pár ďalších mesiacov, kým bolo možné pečať jasne vyčítať a následne prehlásiť, že "patrila Ezechiášovi [synovi] judského kráľa Achaza."

2. Uctievaný dom Ježiša z Nazareta

Ken Dark, profesor na Univerzite v Readingu (UK), analyzoval výsledky dlhodobo zanedbaných archeologických prác v kláštore Sestier z Nazareta. Tie boli vykonané v roku 1936 a niektoré aj skôr. Je nereálne prehlásiť, že pozostatky domu, ktoré sa nachádzajú na tomto mieste, sú súčasťou toho istého domu, v ktorom žil Ježiš počas svoho detstva. Dark však jednoznačne tvrdí, že kresťania byzantskej éry verili, že toto miesto bolo domovom Ježiša.

1. Dešifrovanie zuhoľnateného zvitku Levitikus zo synagógy v Ein Gedi

V roku 1970 objavili archeológovia obhorené pozostatky pergamenového zvitku. Našli sa v troskách byzantskej synagógy v meste Ein Gedi, ktoré sa nachádza pozdĺž západného pobrežia Mŕtveho mora. V tej dobe nikomu ani len nenapadlo, že by táto zuhoľnatená briketa v tvare cigary mohla odhaliť svoj obsah.

Minulé leto však Brent Seales, profesor na Univerzite v Kentucky, použil digitálny zobrazovací software. Sám ho vyvinul, aby analyzoval röntgenové snímky zvitku z počítačovej tomografie. Izraelskí archeológovia boli ohromení, keď videli prvých 8 veršov knihy Levitikus. Tento 1500-ročný zvitok z Ein Gedi sa tak stal najstaršou známou Biblickou knihou, ak sa neberú do úvahy zvitky z Mŕtveho mora.

Sealesova schopnosť dekódovať CT snímky zuhoľnatených starovekých textov môže napomôcť k zrekonštruovaniu mnohých ďalších starých dokumentov, vrátane celej knižnice rímskej vily. Tá bola zničená počas erupcie sopky Vezuv v roku 73 nášho letopočtu. Rovnako by sa dali preskúmať aj vyradené papyrusové dokumenty, ktoré boli použité na vytvorenie obalov egyptských múmií.