Televízna hviezda je proti LGBT agende. Kritizujú ju.

2,204
Kultúra života

Rumunská televízna hviezda a úspešná autorka Mihaela Radulescu zverejnila 5. apríla na svojom blogu článok, ktorý spustil lavínu diskusií, povzbudení, kritických pripomienok, ba aj verbálneho násilia.

Tvrdila, že ju inšpiroval facebookový príspevok jej životného partnera, rakúskeho dobrodruha Felixa Baumgartnera, ktorý je prvým človekom, ktorý zoskočil zo stratosféry a prelomil pritom počas svojho 39 kilometrového voľného pádu zvukovú bariéru. Stalo sa tak v roku 2012.

Tento parašutista vyjadril nedávno na Facebooku svoju podporu rakúskemu folkovému spevákovi Andreasovi Gabalierovi. Spevák vo svojej ďakovnej reči na odovzdávaní cien Amadeus, čo sú rakúske hudobné ceny, povedal, že v tomto svete to nie je ľahké, veď človek tu môže byť aj mužom aj ženou“. Umelcove komentáre si vyslúžili vypískánie publika. Na to odpovedal, že viac tolerancie by malo byť skôr z druhej strany“.

Toto pohlo Baumgartnera k tomu, aby na svojej časovej osi na Facebooku napísal, že takých chlapov ako Gabalier treba pochváliť, pretože už len niekoľkí majú odvahu povedať to, čo si myslia. Jeho príspevok dostal 29 000 označení „Páči sa mi“, takmer 3000 komentárov a takmer 1500 zdielaní.

Na svojom blogu Mihaela Radulescu Schwarzenberkov hovorí, že LGBT ľudí prijíma, ale nemá rada verejné zobrazovanie ich kultúry, ktorá začala zasahovať do práv väčšiny, ktorá nesúhlasi s ich životným štýlom. Uvádza tiež, že počas svojej kariéry bola v styku s mnohými takýmito ľuďmi a nikdy jej neprekážali, no len sotva by mohla zostať pokojná pri verejných podujatiach, akým je napríklad Gay Pride (počas nich bolo v západných krajinách vidieť v uliciach nahých ľudí - Upozornenie: explicitné fotografie sú tu). Manželstvá osôb rovnakého pohlavia charakterizovala ako nenormálne a premýšľala, ako by ich vysvetlila svojmu 11-ročnému synovi Ayanovi.

Za článok okamžite zožala chválu ako aj kritiku. Niektorí povedali, že je netolerantná a plná nenávisti. Iní ju pourážali na jej Facebookovej stránke a vo vyše stovke komentárov na túto tému, ktoré boli pridané pod článkom, ktorý publikovala adevarul.ro, najväčšia spravodajská internetová rumunská platforma s výrazným sklonom k ľavicovej ideológii.

Bolo však aj veľa komentátorov, ktoré s ňou súhlasili a hovorili, že jej publikovaný názor – napriek ostrému slovníku - bol neoprávnene charakterizovaný ako útok na homosexuálov. Istý Rumun žijúci v New Yorku uviedol: „Súhlasím. Žijem v New Yorku 15 rokov a bohužiaľ vidím, že táto Krajina neobmedzených možností bojuje s rovnakým problémom. Nemôžem povedať to, čo si myslím, pretože niekto by sa mohol uraz a mňa by obvinili z rasizmu, povedali by, že som netolerantný atď. Moje názory sú založené na skúsenostiach, ktorým som bol vystavený a ktoré ma ovplyvnili. (...) A viete čo? Myslím si, že menšiny sú vo všeobecnosti rasistickejšie než všetci ostatní. Príďte do New Yorku a uvidíte, o čom hovorím (originál je v angličtine). Súhlasím s Mihaelou.“

No na blogu zverejnenom na populárnej internetovej platforme adevarul.ro Florin Buhuceanu, riaditeľ organizácie Accept, mimovládnej organizácie presadzujúcej LGBT práva a kultúru v Rumunsku, povedal: Životné lekcie Mihaely Radulescu – to sú len samé nenávisti reči“. Accept vydalo tiež tlačovú správu s názvom „Mihaela Radulescu podnecuje k nenávisti voči komunite LGBT pod zámienkou slobody prejavu“.

Bzučať začali aj spoločenské médiá. Objavili sa ľudia, ktorí jej pripomenuli, že pred rokmi pózovala v dámskom lifestylovom časopise Tabu pri vášnivom bozku s rumunskou herečkou Danielou Nane. Dokonca niektorí vytvorili aj falošnú stránku na Facebooku s názvom „Mihaela Radulescu sustine Comunitatea LGBT“ („Mihaela Radulescu podporuje LGBT komunitu“) s „neslávnou“ profilovou fotkou z časopisu Tabu.

Ďalší Rumuni vstúpili na facebookovú stránku Felixa Baumgartnera len preto, aby mohli napísať takýto komentár: Hej, Felix, vie Red Bull, že chodíš so zúrivou homofóbnou bláznivou ženou?“ (originál je v angličtine). Red Bull Stratos bol projektom, počas ktorého bol zaznamenaný Baumgartnerov voľný pád. Po skoku z výšky 38 969,4 m prekonal rýchlosť zvuku a na 25,2 sekundy zažil absolútnú beztiaž.

Na toto všetko rumunská diva odpovedala na svojej oficiálnej facebookovej stránke v angličtine a v rumunčine takto: „Ja nie som lesba (...), ale pobavilo ma, akí hlúpi sú niektorí ľudia, ktorí len číta noviny namiesto toho, aby ich použili na umytie okien, aby tak mohli uvidieť skutočný svet“ (v origináli v angličtine). Na svojej osobnej stránke na Facebooku zas oznámila, že príliv urážok, ktoré posielajú z Rumunska Felixovi Baumgartnerovi - ktorého nazýva „skutočným mužom“ a „hrdinom modernej doby“ - sa dotýkajú len správcu stránok, ktorým je ona sama“.

V čase publikovania tohto článku blog Mihaely Radulescu v rumunskom jazyku už nebol dostupný, ale pripájame snímok obrazovky (tu: Adam și Eva _ (tolerant pe la spatele normalităţii) _ Mihaela Radulescu!), ktorý sme urobili deň predtým. [Pripájame] niektoré preložené výňatky:

[Felixovov príspevok na Facebooku sa dotkol] najcitlivejšieho predmetu modernej doby – toho, či je ešte normálny dnešný svet - svet, v ktorom stále existujú muži a ženy, ktorí sa milujú, ktorí sa sobášia a majú deti, a zároveň svet, v ktorom sa niekdajší muži stali ženami, ale nechali si svoju bradu, muži, ktorí sa sobášia s inými mužmi a vychovávajú deti - tak či onak, [týka] sa to všetkého, o čom už nie je dovolené slobodne diskutovať, pretože zasahujeme do práv menšín. Takmer nikto si nikdy nemyslel, že dotyčná menšina bude tiež zasahovať do morálky väčšiny a práva väčšiny na ... normálnosť, no pozrite sa - sme nútení byť „politicky korektní“.

...

Keď môj malý chlapec dovŕšil 11 rokov, zistil ako prišiel na svet a že na to je potrebný muž a žena. Ale o istý čas - keď vyrastie - budem musieť nájsť spôsob, ako ho informovať o gejoch, o mužoch, ktorí sa držia za ruky a bozkávajú sa na ulici, ktorí nosia sukne (aj keď sme nikdy neboli v Škótsku), ktorí sa navzájom sobášia... (...) Mala by som mu povedať, že je to v poriadku, a že nemôžem o nich povedať nič zlé, pretože to nie je politicky korektné.

Wow! Drina, však? Zvlášť, keď ste verejne známou osobou - a tak, aby ste nestratili popularitu, fanušíkov a ďalšie „výhody“, o takej citlivej téme nesmiete hovoriť.

...

Myslím si, že normálnym postojom je v žiadnom prípade nerozčuľovať tých, ktorí sa rozhodli, že budú gejmi, homosexuálmi; myslím však, že ani oni by nemali rozčuľovať nás. Medzi štyrmi stenami si môžu robiť svoje veci, nie však verejne a vzdorujúco zobrazovať svoju zoženštenú „lásku“ s upraveným obočím a narúžovanými ústami (čo je nepochopiteľné pri dvoch osobách, ktoré majú penis). Tiež si myslím, že je normálne, že práva menšiny je potrebné rešpektovať rovnako ako práva väčšiny.

...

...neurobte však tú chybu, že by ste na nich útočili, pretože budú netolerantní, podráždení a ... urobia zo seba obete. A my, tí, ktorí by sme chceli vychovať pár vnukov a vnučiek, a ktorí si chceme nechať urobiť účes na bežnú svadbu nášho syna so... ženou, my nemáme právo hovoriť to, čo si myslíme. Nemáme odvahu povedať to, čo sa nám páči a čo nie. Nesmieme kaziť krásne výsledky kampaní za práva menšín sponzorované impozantnými finančnými prostriedkami EÚ, nemáme ani len banálne právo pripomenúť im, že svet začal Adamom a Evou, nie Jurajom a Jánom. Myslím, že Bohu sa nedá protirečiť a obviniť ho, že je „politicky nekorektný“, no ja určite prídem o „hlavu“, pretože som odvážne prehovorila o tom, čo si ako matka myslím.

...

Skúsim to objasniť: Ja vás vždy budem prijímať a nikdy vás nebudem diskriminovať, pretože je to vaša životná voľba. Chcela by som však i to, aby ste pochopili, že by ste mohli získať väčší rešpekt a pochopenie, ak by ste to nepreháňali, ak by ste zredukovali násilné farby vašich verejných predstavení, ak by ste sa správali normálne - tak, že by ste po celý čas neupozorňovali na to, čím ste.

Vy ste nenormálni ľudia - bez ohľadu na to, ako veľmi vás urazí, keď vás takto nazvem - no, keď si už myslíte, že ste iní, robte to elegantne, nenápadne, presvedčivo. Nie je nutné, aby ste vyrabovali ženský šatník a používali make-up. Prestaňte na uliciach vizuálne útočiť na naše deti, pretože my proti tomu nemáme kam podať sťažnosť - sme totiž väčšinou povinnou rešpektovať práva menšiny. Vy zas rešpektujte právo našich detí na to, aby vyrastali normálne a vybrali si... legitímne.

...

P.S. č.2: - V relácii „Rumunsko má talent“ som jednému súťažiacemu transvestitovi, ktorý sa nedostal do ďalšej fázy súťaže, povedala, že by som hlasovala „Áno“ kvôli jeho „nepredpojatosti“. Potom som dodala niečo, čo pri finálnom strihu show odstránili – povedala som, že by som bola rada, keby nám ukázal, že je veľmi dobrým tanečníkom – poznala som ho totiž z iných show -, a nie to, že je gej.