"Tehotný človek" - britská lekárska asociácia zavádza nový pojem

2,088
Kultúra smrti

 
Britskí lekári by vraj nemali tehotné ženy označovať ako budúce matky. Takéto oslovenie môže totiž uraziť transgenderové osoby. Oveľa vhodnejšie je vraj používať výraz „tehotný človek“.
 
V štrnásťstranovej publikácii Príručka na efektívnu komunikáciu, ktorú vydala britská lekárska asociácia, sa uvádza, že „prevažná väčšina ľudí, ktorí môžu otehotnieť alebo porodiť dieťa, samy seba považujú za ženy“. Napriek tomu však podľa asociácie existujú transrodové osoby, ktoré dokážu otehotnieť.
 
Odvoláva sa pritom na prípad 20-ročného tehotného Haydena Crossa, ktorý sa pôvodne narodil ako žena. Absolvoval však hormonálnu terapiu a mužom sa stal aj z právneho hľadiska. Keďže túžil po vlastnom dieťati, ešte pred zmenou pohlavia otehotnel. Premenu na muža – odstránenie prsníkov a vaječníkov – chce dokončiť až po narodení dieťaťa.
 
Iniciatíva lekárskej asociácie vyvoláva nejednoznačné reakcie: niektorí ju podporujú, iní ju však považujú za nevedeckú. Podľa kritikov je „urážlivá a nebezpečná“, keďže každý lekár vie, že rodiť môžu len ženy.
 
Pre poslanca za konzervatívcov Philipa Daviesa je to absolútny nezmysel: ak nemožno nazvať tehotnú ženu budúcou matkou, kam speje svet? Podľa bývalého rochesterského biskupa Michaela Nazira-Aliho spôsobí zavedenie tohto nového pravidla v spoločnosti chaos, keďže úloha matky vo výchove detí je nezameniteľná.
 
 
Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. Čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.