Tehotnú ženu odpojili od prístrojov

2,266
Kultúra smrti

FORT WORTH – V súlade so súdnym nariadením, vydaným na žiadosť manžela, odpojili predstavitelia nemocnice John Peter Smith Hospital koncom januára pacientku Marlise Munozovú od všetkých podporných prístrojov.

Jej prípad vyvolal celonárodný záujem v pro-life hnutí, lebo 33 ročná žena, ktorá bola prehlásená za „mozgovo mŕtvu“, nosila pod srdcom 22-týždňové dieťa.

Nemocnica Fort Worth odpojila Munozovú od ventilátora o 11:30 v nedeľu dopoludnia, čím začala proces, ktorý povedie k úmrtiu bábätka.

Právnici Ericka Munoza, Marlisinho manžela vydali stanovisko hovoriace: „Náš klient, Erick Munoz, nám dal oprávnenie vydať oznámenie, že dnes, približne o 11:30 dopoludnia centrálneho času ... telo Marlise Munozovej bolo odpojené od podporných prístrojova odovzdané pánovi Munozovi. Rodiny Munozovcov a Machadovcov teraz vykonajú pietny akt uloženia tela Marlise Munozovej na odpočinok a ostanú v zármutku nad obrovskou stratou, ktorú utrpeli.

Právny boj svojho klienta nazvali „neznesiteľne dlhou a náročnou cestou.

Tucty Texasanov zastávajúcich pro-life stanovisko, ktorí boli prítomní na pojednávaní, smútili počas modlitebnej vigílie, ktorá sa v nemocnici konala v nedeľu ráno, v rukách mali ruže a spievali žalmy. Hovorili, že rozhodnutie nebralo do úvahy Munozovej nenarodené dieťaťko.

Smrť dieťatka Munozovcov predstavuje obrovské zlyhanie na mnohých úrovniach,“ povedal Mark Harrington, výkonný riaditeľ organizácie Created Equal. „Otec ju zradil. Texaský štátny žalobca, Greg Abbott,“ ktorý kandiduje na guvernéra, „ju zradil. Nemocnica ju zradila. A napokon, uzurpovaním vôle ľudí v Texase ju zradili súdy.

Ak by si čo i len jeden z tých, čo mali možnosť zastaviť túto popravu bábätka Munozovcov, dostál svojej pozície a urobil správnu vec, tak sa mohlo v priebehu nasledujúcich týždňov narodiť živé,“ povedal Harrington.

Bábätko Munozovcov bolo ľudskou bytosťou, ktorá si zaslúžila rovnakú zákonnú ochranu, ako narodení ľudia,“ povedal Harrington. „Pravdou je, že bábätko Munozovcov bolo popravené súdnou tyraniou.

Prezident organizácie Operation Rescue, Troy Newman, obviňuje zo smrti bábätka médiami používaný pojem „mozgová smrť“.

Verejnosť získala chybnú predstavu, že Marlise je nežijúca a rozkladajúca sa mŕtvola,“ povedal Newman. „Marlisine srdce stále bije a ona naďalej vyživuje svoje nenarodené bábätko. Hnijúca mŕtvola to nedokáže.

Munozovej manžel, Erick, našiel Marlise skolabovanú v ich dome v Haltom City, v Texase, 26. novembra. Vtedy bola v 14. týždni tehotenstva. Podľa texaského zákona, nemocnica musí pokračovať v udržiavaní životných funkcií tehotnej ženy, aj keď je vyhlásená za „mozgovo mŕtvu,“ aby neohrozila život jej nenarodeného dieťaťa.

Erick získal súdny príkaz od sudcu R.H. Wallacea Jr. v piatok poobede, aby odstránili prístroje udržujúce jeho ženu a nenarodené dieťa nažive, tvrdiac, že jeho žena by si neželala byť umelo udžiavaná pri živote a že jeho dieťa je „zjavne nenormálne.

Wallace rozhodol, že nemocnica musí odpojiť Munozovú od podporných prístrojov do dnes, do piatej poobede centrálneho času.

Sudca založil svoje rozhodnutie sčasti na precedensoch Roe v. Wade a Casey v. Planned Parenthood. Sudca Wallace údajne povedal v súdnej sieni: „Ako ja rozumiem rozhodnutiu Najvyššieho súdu USA, tak ak tento plod nie je životaschopný a pani Munozová by žila... tak by mohla dieťa potratiť.

Sudca Wallace rozhodol, že nemocnica zle aplikovala zákon a nesmela ignorovať to, čo Erick Munoz tvrdí, by bolo Marlisiným želaním.

Marlise Munozová nezanechala písomné pokyny o takejto záležitosti.

Nemocnica sa vzdala odvolania. „Od začiatku, JPS tvrdila, že jej úlohou nebolo tvoriť ani napádať zákon, ale dodržiavať ho,“ povedala hovorkyňa nemocnice Jill “J.R.” Labbeová, bývalá editorka novín Fort Worth Star-Telegram. „V piatok, štátny obvodný sudca nariadil odstránenie život udržujúcej liečby Marlise Munozovej. Nemocnica vykoná súdne nariadenie.

Jennifer Bardová, profesorka práva na škole Texas Tech School of Medicine, povedala, že texaské právo bude potrebovať ujasnenie, aby sa vyhlo budúcim prípadom konfliktných štatútov. „Existuje zákon, ktorý hovorí, že nemôžete odpojiť akýkoľvek druh život udržujúcej podpory u tehotnej ženy, a ďalší zákon, ktorý povoľuje vyhlásiť niekoho za mŕtveho, ak stratí všetky mozgové funkcie,“ hovorí. „Neexistuje nič, čo by hovorilo ako majú tieto dva zákony spolupracovať.

Výsledkom, ako mnohí Texasania veria, bola tragédia. Rhonda Aubertová povedala včera pre Dallas Morning News:Proste by som si želala, aby to dieťa malo šancu.