Svetový režisér M.Scorsese pripravuje film o mučeníkoch v Japonsku. Trailer k film v článku!

904
Milko Kostovič
Kultúra života

Oficiálny trailer na film Martina Scorseseho s názvom Silence (Ticho), bol nedávno uvoľnený, a veľmi nadchol filmových fanúšikov.

Na jednej strane, má nepravdepodobný motív. Príbeh je založený na úžasnom rovnomennom románe Shusaka Enda, a hovorí o skúsenostiach prvých kresťanov v Japonsku a o katolíckych misionároch, ktorí ich konvertovali. Po období rýchleho rastu sa vláda otočila proti nim a boli divoko prenasledovaní. Mnohí boli brutálne mučení. Medzi technikami, ktoré boli využívané na preukázanie ich odpadlíctva, bolo aj donútenie šliapať na obraz Krista.  

klikni SEM pre trailer!

Vo filme Silence sú nevyhnutne ozveny na iný film o jezuitských misionároch, The Mission (misia) - kde tiež náhodou vystupuje Liam Neeson. Vo filme Silence hrá úlohu otca Cristóvãa Ferreira, ktorý čelí v Endovej knihe hroznému rozhodnutiu: má poprieť svoju vieru a pošliapať tvár Krista aby zachránil ostatných pred utrpením?

Teologické otázky položené v Silence sú dôležité. Ako majú kresťania žiť, keď je Boh ticho? A znamená ticho neprítomnosť?

Scorsese pracoval na Silence niekoľko rokov, hoci bol projekt pozdržaný súdnymi spormi. Kvôli rozpočtovým obmedzeniam pracovali herci veľmi krátko a film bol natočený v Taiwane, pretože to tam bolo lacnejšie.

Keď sa Scorceseho v roku 2013 pýtali, prečo natáča film, Deadline Hollywood odpovedal, že vyrástol ako rímskokatolík. "Áno, film a ľudia v mojom živote a moja rodina sú najdôležitejší, no nakoniec ako starnete, musí tu byť niečo viac. Viac, oveľa viac," on povedal. "Samotná podstata sekularizmu je momentálne pre mňa skutočne fascinujúca, no v rovnakom čase zotriete niečo, čo by mohlo byť obohacujúce vo vašom živote, čo je uznaním typu hľadania niečoho duchovného a transcendentného?   

On pokračoval: "Nie sú tu žiadne odpovede. My všetci to vieme. Snažíte sa žiť v milosti, pokiaľ viete. No nie sú tu žiadne odpovede, no pointou je, že stále hľadáte. Pretože vám ľudia hovoria, že veda vám všetko prezradí, no veda to nespraví!... Navonok sme pokročili, ale čo vo vnútri? Čo s dušou a srdcom? Bez toho aby som sa snažil, aby to znelo nabubrelo a smiešne, môžem povedať, že to je miesto, kde je môj záujem. "

Príbeh japonského takmer-zničenia kresťanstva v 17. storočí - a zázračnom prežití 'skrytých kresťanom' do našich časov -nie je dostatočne známy. Trailer k filmu Silence sľubuje hypnotizujúcu liečbu od majstra kinematografie, ktorý rozumie nie len dráme ale aj viere. Už sa stal aj tipom na Oscara.

Silence bude mať prvú verejnú premiéru vo Vatikáne, pred publikom niekoľkých stoviek jezuitov. V USA bude film uvedený 23 decembra a nasledovať bude široké uvedenie v januári 2017.