Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje na vysoké číslo gayov nakazených HIV

1,345
Kultúra smrti

11. júla upozornila Svetová zdravotnícka organizácia (SZO) na to, že aj napriek všetkým snahám globálna HIV nákaza stále vážne ohrozuje mužov, ktorí majú pohlavný styk s mužmi, ako aj iné „kľúčové populácie“, vrátane ľudí vo väzení, závislých, užívajúcich drogy injekčne, prostitútky a transgender osoby.

Počas príprav na Medzinárodnú konferenciu o AIDS v austrálskom Melbourne, ktorá začala 20. júla, vydala SZO nové smernice na prevenciu, diagnózu, liečbu a starostlivosť, zamerané najmä na skupiny ľudí obzvlášť ohrozených vírusom.

Počet mužov, nakazených vírusom HIV, ktorí sa pohlavne stýkajú s inými mužmi, je takmer všade stále vysoký a nové spôsoby prevencie sú veľmi potrebné,“ uvádza SZO vo svojom novom vyhlásení.

V novom prístupe k nákaze HIV SZO teraz prvýkrát „dôrazne odporúča“ mužom, ktorí majú styk s inými mužmi, aby zvážili užívanie antiretrovirálnych liekov ako doplnkového spôsobu prevencie HIV. Tie, popri ochrane, označuje SZO za „profylaxiu pred vystavením sa vírusu.“

Dokument SZO cituje štúdie, ktoré „udávajú, že prostitútky majú 14-krát väčšiu šancu nakazenia sa vírusom HIV ako iné ženy, u mužov ,pohlavne stýkajúcich sa s mužmi, je to 19-krát pravdepodobnejšie ako u bežnej populácie a transgender ženy sú až 50-násobne náchylnejšie nakaziť sa vírusom ako iní dospelí...Pre ľudí, ktorí užívajú drogy injekčne, je podľa štúdií šanca nákazy tiež 50-krát vyššia ako u bežnej populácie.“

SZO tvrdí, že „zlyhanie poskytnutia služieb ľuďom, ktorí sú najviac ohrození vírusom HIV, ohrozuje ďalší progres, smerovaný proti globálnej nákaze, a tiež aj zdravie a blaho jednotlivcov, ich rodín a širokej komunity ľudí.“

Prehľad základných skutočností, ktorý minulý rok vydali americké Centrá na monitorovanie chorôb (Centers for Disease Control – CDC), varoval, že počet mužov, stýkajúcich sa s inými mužmi (MSM), nakazených HIV, stále narastá a že počet nakazených adolescentov sa tiež neustále zvyšuje.

Keď CDC svoje údaje roztriedili podľa veku, uviedli, že 94,9% 13-19-ročných chlapcov, nakazených vírusom HIV, bolo spojených so stykom s rovnakým pohlavím a v prípade mužov vo veku 20-24 rokov to bolo 94,1%.

„Muži, ktorí sa pohlavne stýkajú s mužmi, ostávajú v USA skupinou najviac zasiahnutou vírusom HIV,“ uvádza tento prehľad.

CDC navyše upozorňeje, že aj keď homosexuáli tvoria len malé percento mužskej populácie – podľa nich 4%, podieľajú sa na viac ako 75% nových HIV nakazení.

Nové smernice SZO uvádzajú, že ťažisko svetového problému s vírusom HIV je v MSM populácii chudobnejších krajín. „Na konci roka 2013 podstúpilo antiretrovirálnu liečbu okolo 13 miliónov ľudí, z ktorých 11, 7 milióna tvorili ľudia žijúci v krajinách s nízkym a priemerným príjmom.“

Správa profesora Kevina Fentona z konferencie Britskej HIV Asociácie z roku 2013 uvádza, že, napriek populárnemu názoru, je počet nakazených MSM oveľa vyšší v bohatších krajinách ako v tých chudobných.

Predpokladá sa, že počet MSM nakazených vírusom HIV je 8-násobkom priemernej nákazy v krajinách s nízkym príjmom a 23-násobne vyšší ako je priemer v krajinách s vysokým príjmom,“ povedal Dr. Fenton.

Najspoľahlivejšie zdroje hovoria, že regionálne je najvyšší počet nakazených v Latinskej Amerike a Karibiku, ale v žiadnej krajine nie je počet MSM nakazených HIV nižší ako je celkový počet nakazených. Dokonca aj v Južnej Afrike, krajine s vyšším počtom nakazených ako kdekoľvek inde, sa HIV vyskytuje dvakrát toľko pri MSM ako pri všeobecnej populácii.“

Vo svojej správe Dr. Fenton pripisuje vinu z epidémie HIV nákazy medzi MSM análnemu styku a promiskuite.