Sv. Valentín by bol zhrozený z toho, čo sa z jeho sviatku stalo

2,420
Lucia Salomonová
Kultúra života

pozn. šéfredaktora: Mark Driscoll je známy protestantský kazateľ z USA. Jeho úvaha k tomuto populárnemu sviatku stojí za zamyslenie.

Ženy často obľubujú Deň sv. Valentína a muži naopak, majú k nemu odpor, pretože vyhadzujú peniaze za kvety, šperky, sladkosti a blahoželania. Komik Jay Leno asi najlepšie vyjadril mužskú dilemu ohľadom Dňa sv. Valentína v jednom z jeho monológov: „Dnes je Deň sv. Valentína - alebo, ako to muži nazývajú, Deň vydierania!“ Naopak, beznádejní romantici sa tešia z príležitosti, že na Deň sv. Valentína si doprajú premyslenú romantiku a nespútanú vášeň.

Či máš rád Deň sv. Valentína alebo ho nenávidíš, faktom je, že sa stal veľkým sviatkom. Avšak zostáva otázka, kto je Valentín a prečo sa spája so všetkým, od červenej farby až po tajomstvom, ktoré pozná žena s menom Viktória?

KTO BOL VALENTÍN?

Hoci detaily z jeho života sú len útržkovité, Valentín bol údajne kresťan, ktorého Katolícka cirkev vyhlásila za svätého. Jeho meno bolo bežné a odvodené z latinského slova wordvalens, čo znamená silný a mocný.

Jedna legenda tvrdí, že cisár Claudius II. (alebo Claudius Gótsky) vyhlásil manželstvo za ilegálne, pretože rozhodol, že slobodní muži sú lepšími vojakmi ako tí s manželkou a deťmi. Chcel podporiť silu svojho vojska. Ale kňaz menom Valentín tajne uzatváral manželstvá a tým bránil romantiku a lásku.

Ďalšia legenda tvrdí, že predtým ako bol sťatý, Valentín sa modlil za dcéru žalárnika. To viedlo k vyliečeniu jej slepoty a k obráteniu celej jej rodiny, a aj otca, ktorý na konci tretieho storočia Valentína popravil.

K celému zmätku ďalej prispieva fakt, že tam boli aspoň traja kresťania s menom Valentín, ktorí boli umučení, takže zdá sa nemožné zistiť, ktoré príbehy sú pravdivé a koho sa týkajú.

relikvia sv. Valentína

LEGENDY A SVIATKY

Aj keď sa oslava života sv. Valentína na začiatku nestretla s veľkou slávou, nakoniec jeho popularita narástla kvôli veľmi praktickému dôvodu. Okolo roku 498, pápež Geláz I. zvolil 14. február ako spomienkový deň na život sv. Valentína, pretože to bol deň, kedy údajne zomrel ako kresťanský mučeník okolo roku 270. Tento deň sa ukázal ako šťastná náhoda. Ako vyšlo najavo, v stredovekých legendách si vtáky vyberali svojich partnerov počas 14. februára, v dôsledku čoho sa tento deň spája s romantikou a láskou. Takisto Deň sv. Valentína pripadol na deň pred Hefnerovým rímskym sviatkom plodnosti Lupercalie, ktorý sa oslavuje 15. februára. Lupercalia bola opilecká, bláznivá oslava podobná súčasným oslavám Mardi Gras. Táto zábava bola venovaná bohovi zábavy, Faunusovi. Bola charakteristická zvyčajným behom nahých mužov po ulici, zatiaľ čo davy tancovali a veľa pili. Mladí ľudia si užívali „radovánky.“

Raz sa stalo, že sv. Valentína spojili s týmto sviatkom skazenosti - Lupercalie. Jeho kresťanský vplyv v tomto sviatku rýchlo zmizol; dva sviatky sa v podstate spojili a duch Lupercalie zostal, len bol premenovaný na Deň sv. Valentína. V tom momente Deň sv. Valentína vzrástol na popularite. Jeho asociácia s červenou farbou môže vychádzať z toho, že táto farba bola použitá na spomienku Valentína, ktorý zomrel krvavou smrťou mučeníka. Taktiež obraz bacuľatého a okrídleného pseudo-anjela Cupida, ktorý je bájny syn rímskej bohyne lásky, Venuše, je pozostatok Lupercalie z pohanskej mytológie.

BUĎ MOJÍM VALENTÍNOM

Snáď najčastejšou súčasnou tradíciou spojenou s Dňom sv. Valentína je dávanie si valentínskych pozdravov - valentínok. Nikto s určitosťou nevie, ako táto tradícia začala. Jedna legenda hovorí, že Valentín ako prvý poslal valentínku. Príbeh rozpráva o tom, že kým bol vo väzení a čakal na svoju popravu, napísal žene zaľúbený list a podpísal sa „Od Valentína.“ Zrejme sa tento výraz uchytil a zostal večne známy.

V stredoveku bol Deň sv. Valentína veľmi oslavovaný. Prvý valentínsky pozdrav údajne bola báseň, ktorú poslal Karol, vojvoda z Orleans. Valentínku poslal svojej žene v roku 1415, počas jeho uväznenia v londýnskom Toweri, kde ho uvrhli po bitke pri Azincourte. Valentínku môžete do dnešného dňa stále vidieť v Britskom múzeu. V roku 1450 byť niekoho valentínkou znamenalo byť jeho alebo jej miláčikom. V roku 1533 valentínka bola synonymom kúsku papiera, ktorý bol poskladaný do romantickej kartičky. V roku 1610 sa valentínske darčeky bežne dávali svojim milovaným.

V polovici 18. storočia Deň sv. Valentína rástol na popularite po celej Veľkej Británii. V tom čase si Američania taktiež začali vymieňať ručne vytvorené valentínske kartičky. V 40. rokoch 19. storočia obchodné spoločnosti zaoberajúce sa pozdravmi začali masovú výrobu valentíniek, ktoré boli ozdobené dievčenskými ozdobami ako čipka a stuha. V súčasnosti sa odhaduje, že každý rok sa posielajú miliardy valentínskych pozdravov, čo činí z Dňa sv. Valentína druhý najväčší sviatok v počte rozposlaných pozdravov. Na prvom mieste sú Vianoce.

Je smutné, že sviatok, ktorý nosí jeho meno úplne ignoruje nášho kresťanského brata Valentína. Ako farár by bol pravdepodobne ponížený z toho, čo sa deje v mene lásky ako spomienka toho, že bol sťatý kvôli jeho láske k Ježišovi.


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. Čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.