Sv. Guinefort ako najlepší priateľ človeka? Príbeh ľudového "hrdinu" a ochrancu detí.

876
Matej Trančo
Kultúra života

Jedného dňa rytier z malého francúzskeho mestečka potreboval ísť na lov a tak sa rozhodol, že svojho synčeka, ešte len kojenca, nechá doma spať s tým, že ho bude strážiť jeho verný chrt Guinefort.

Po návrate bol rytier zúfalý z toho, že svoj dom našiel v úplnom neporiadku a že nemohol nájsť svojho synčeka. Prehľadal celý dom no našiel len svojho verného psa, ktorý bol celý skrvavený. Rozzúrený mysliac si, že práve Guinefort zabil jeho synčeka, vytiahol meč a psa zabil.

Sotva o chvíľu neskôr rytier započul detský plač, ktorý ho priviedol až k jeho synčekovi, živému a zdravému ležiac pod svojou posteľou - spoločne s mŕvtym telom hada.

Zrazu si rytier uvedomil pravdu: nielen že Guinefort nezabil jeho synčeka ale dokonca zachránil jeho život tým, že zabil hada, čo by vysvetľovalo prítomnú krv.

Zarmútený svojim omylom rytier umiestnil Guinefortovo telo do neďalekej studne, prikryl ho kameňmi, nasadil v jeho okolí stromy a postavil tu pre tohto verného psa svätyňu.

Uctievanie tohto svätého psa rýchlo vzrastalo a miestni sa na neho začali obracať za účelom zázrakov.

"Miestni roľníci... začali toto miesto navštevovať a uctievať si tohto psa ako mučeníka," napísal o Guinefortovi v 13. storočí dominikán Štefan z Bourbon, "v snahe o pomoc pri ich chorobách a iných potrebách"

Ale Štefan veril, že to nie je správna vec: "Boli zvedení a často podvedení Diablom aby tak on mohol týmto spôsobom viesť ľudí k omylu. Predovšetkým ženy, s chorými či biednymi deťmi, ktoré priviedli na toto miesto a pokračovali ďalej k neďalekému hradu, kde ich stará žena mohla učiť rituálom ponúkania sa a vyvolávania démonov aby ich tak priviedla na správne miesto."

Štefan opisuje podivný okultný rituál o ktorom hovorí, že sa začal vykonávať okolo svätyne psa a ktorý zahŕňal ponechanie chorých detí stojac na slame blízko ohniska čo viedlo k smrti mnoha z nich.

Štefan bol inkvizítor s právomocou vymerať rôzne druhy trestov za to, čo by mohlo byť považované za zabíjanie detí či čarodejníctvo. Ale došiel k záveru, že miestni boli skôr zmätení než škodliví a jednoducho nariadil zákaz vykonávania tohto nebezpečného rituálu.

Cirkev tohto psa nikdy nekanonizovala pretože psy nemajú nesmrteľné duše a teda nemôžu byť svätými. Takže nežiadajte aby sa vám svätý Guinefort prihovoril!

Avšak uctievanie Guineforta pretrvávalo až do 20. storočia. Dokonca aj dnes, ak sa budete pýtať v určitých regiónoch Francúzska, nájdete ľudí, ktorí stále rozprávajú príbeh o sv. Guinefortovi.