Svätý otec: Eucharistia je zdrojom nádeje

1,410
Kultúra života

 

„V súčasnosti je vo svete nedostatok nádeje;

ľudstvo preto potrebuje počuť posolstvo o našej nádeji v Krista Ježiša.

Tu je preklad príhovoru pápeža Františka, ktorým sa prihovoril Plenárnemu zhromaždeniu Pápežského Výboru pre Medzinárodný Eucharistický Kongres.

Páni kardináli,

Drahí bratia biskupi a kňazi,

Bratia a sestry,

Som rád, že sa s vami môžem stretnúť pri ukončení práce vášho zhromaždenia. Ďakujem monsignorovi Pierovi Marinimu za zdvorilé slová, ktorými sa na mňa na začiatku tohto stretnutia v mene všetkých obrátil. Pozdravujem národných delegátov menovaných biskupskými konferenciami a zvlášť delegáciu filipínskeho výboru na čele s mons. Jose Palmom, arcibiskupom Cebuy, teda mesta, v ktorom sa bude v januári 2016 konať ďalší Medzinárodný eucharistický kongres.

V tých dňoch katolícky svet uprie oči svojho srdca na najvyššie tajomstvo Eucharistie, aby z nej načerpal nový apoštolský a misijný impulz. Preto je dôležité byť dobre pripravený a ja vám ďakujem, drahí bratia a sestry, za prácu, ktorú robíte, aby ste pomohli veriacim všetkých kontinentov porozumieť stále viac a viac hodnote a významu Eucharistie vo vašom živote.

Eucharistia má ústredné miesto v Cirkvi, pretože je to Eucharistia, ktorá „vytvára Cirkev“. Ako potvrdzuje II. Vatikánsky Koncil, keď cituje slová veľkého Augustína, je to „sacramentum pietatis, signum unitatis, vinculum caritatis“ (tajomstvo nábožnosti, znak jednoty, puto lásky) (Sacrosanctum Concilium, 47).

Téma vybraná pre ďalší medzinárodný eucharistický kongres je o to významnejšia: „Kristus vo vás, nádej slávy“ (Kolosanom 1,27). Úplne objasňuje puto medzi Eucharistiou, poslaním a kresťanskou nádejou. V súčasnosti je vo svete nedostatok nádeje; ľudstvo preto potrebuje počuť posolstvo o našej nádeji v Ježiša Krista. Cirkev hlása túto správu s novým zápalom, s využitím nových metód a nových výrazov. S duchom „novej evanjelizácie“, Cirkev nesie túto správu všetkým a zvlášť tým, ktorí, aj keď sú pokrstení, sa Cirkvi odcudzili a žijú bez odkazu na kresťanský život.

51. Medzinárodný Eucharistický Kongres ponúka možnosť zažiť a pochopiť Eucharistiu ako transformujúce stretnutie s Pánom v Jeho Slove a v Jeho obete lásky, aby všetci mali život, a to život v hojnosti (pozri Ján 10,10). Je vhodnou príležitosťou na znovuobjavenie viery ako zdroja milosti, ktorá vedie k radosti a nádeji v osobnom, rodinnom i spoločenskom živote.

Stretnutie s Ježišom v Eucharistii bude zdrojom nádeje pre celý svet vtedy, keď premenený mocou Ducha Svätého na obraz toho, s ktorým sa stretáme, príjmeme úlohu zmeniť svet. Dávajúc mu tak tú istú plnosť života, ktorú sme my sami prijali a zakúsili. Pritom by sme tiež mali prinášať nádej, odpustenie, uzdravenie a lásku všetkým, ktorí sú v núdzi, najmä chudobným, vydedeným a utláčaným a zdieľať s nimi život i túžby pri hľadaní autentického ľudského života v Ježišovi Kristovi.

Drahí bratia a sestry, aj naďalej zverujem nasledujúci medzinárodný eucharistický kongres Panne Márii. Nech Panna Mária chráni a podporuje každého z vás, vaše spoločenstvá a oplatí vám plodnú prácu, ktorú robíte s ohľadom na významné cirkevné udalosti v Cebu. Žiadam vás, prosím, o modlitbu za mňa. Ja vám žehnám z celého srdca.