Svätý Marcel, stotník

1,725
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Svätý Marcel sa podľa tradície narodil v Galícii, v mestečku Arzas. Pôvodom pohan, ale statočný vojak, vstúpil do armády dúfajúc, že tak získa veľký majetok. Oženil sa s mladou ženou Nonou, a ich zväzok bol požehnaný dvanástimi deťmi. Svätý Marcel bol udatným vojakom, dotiahol to až na stotníka (veliteľ centúrie: 80 mužov - pozn. editora) a nepomýšľal na žiadne iné výhody okrem tých, ktoré mu právom prislúchali. Po tom, ako si na jednom zhromaždení vypočul horlivú kázeň zbožného biskupa Leonskej cirkvi, sa s celou rodinou obrátil na kresťanskú vieru. Okrem jeho manželky mal čoskoro každý člen rodiny dosvedčiť vernosť svojej viere vlastnou krvou.

Niektorí kresťania v starovekom Ríme odmietali slúžiť v cisárskej armáde; boli totiž presvedčení, že sa to nezlučuje s ich kresťanským svedomím. Keďže vojenská služba znamenala aj účasť na pohanských obradoch, ako sa to občas stávalo, žiadny kresťan nechcel ísť do armády. Čoraz naliehavejšia otázka znela: Zakazuje kresťanský zákon lásky službu v armáde ako takej?

Stotník, sv. Marcel, po niekoľkých rokoch v armáde prišiel k záveru, že zakazuje ... aspoň podľa jeho vyspelého svedomia.

Cisár Maximian Hercules oslavoval svoje narodeniny v roku 298 s nebývalou okázalosťou a slávnostnými obradmi. Aby sa Marcel, ako stotník armády a kapitán Trajánovej légie, umiestnený v Mauritánii, nemusel týchto bezbožných orgií a hriešneho obetovania zúčastniť, opúšťa svoju jednotku, odhadzuje armádnu výstroj a zbraň a vyhlasuje, že je vojakom Ježiša Krista, večného Kráľa. Okamžite ho odviedli do väzenia.

Ihneď po skončení slávnosti Marcela predviedli pred sudcu, kde však len potvrdil svoju vieru, a preto ho pod sprísneným dohľadom poslali k prefektovi, Aureliánovi Agricolovi. Tento rímsky dôstojník ho odsúdil na trest smrti sťatím. Popravu vykonali 30. októbra 298. Aj Kasiána, súdneho tajomníka a notára, hneď na to, ako odmietol vyhlásiť znenie tohto nespravodlivého rozsudku proti mučeníkovi Marcelovi, uvrhli do väzenia a 3. decembra toho istého roku tiež sťali.

Aj deti sv. Marcela si zachovali podľa vzoru svojho otca vernosť vo viere a všetci prišli o život pri obrane evanjelia; troch z jeho synov v Leone obesili a potom im odťali hlavu. Ich nábožná matka vykúpila za peniaze ich telá a v tajnosti ich pochovala. Ich pozostatky boli neskôr prenesené do kostola v Leone, ktorý bol postavený na pamiatku týchto mučeníkov.