Svätá pre tých, ktorí trpia z rozbitých, neverných a zneužívajúcich manželstiev

1,657
Matej Trančo
Kultúra života

Existuje príslovie, ktoré sa datuje prinajmenšom do obdobia Františka Saleského, že určití svätí majú byť obdivovaní, ale nie napodobňovaní. Nepodporujeme mladé ženy aby si natierali svoje tváre liehom ako Ružena Limská a ani nenavrhujeme, aby sa misionári zahrali na Františka z Assisi a vystúpili pred nepriateľskými moslimskými lídrami s tým, že ich buď konvertujú alebo budú umučení. 

Je dôležité mať to na pamäti keď diskutujeme o blahoslavenej Alžbete Canoni Mora, svätici ktorej život môže dodať nádej ženám (a mužom) trpiacim z rozbitých, neverných a zneužívajúcich manželstiev. Narodená v Ríme v roku 1774, bola aristokratická Alžbeta veľmi šťastná keď sa prvýkrát vydala za Christophera Moru. Christopher na nej veľmi lipol a predovšetkým bol rád, keď ju mohol predstaviť svojim priateľom. Jeho hrdosť sa čoskoro zmenila na žiarlivosť a začal obmedzovať jej kontakt s vonkajším svetom. Onedlho nadobudol pocit, že jeho život je veľmi šedý a bez záujmov a tak začal vyhľadávať jeho naplnenie v iných oblastiach.

Pekný, úspešný právnik sa čoskoro stal kompulzívnym gamblerom a chlípnym opilcom. Striedal milenku za milenkou a po celú tu dobu zosmiešňoval svoju ženu kvôli jej zbožnosti. Keďže jeho excesy ochudobnili celú rodinu bola Alžbeta nútená predať šperky a dokonca aj svoje svadobné šaty aby bola schopná uživiť ich dve dcéry. Po celú tu dobu sa Christopher stával stále viac a viac násilníckym. Na nejaký čas ich dokonca úplne opustil ponechajúc osud a uživenie rodiny na samotnú Alžbetu. Nakoniec sa vrátil no jeho správanie zostalo nezmenené. Napriek tomu sa Alžbeta stále modlila a heroicky milovala svojho manžela napriek jeho úplnej bezcennosti. 

Alžbeta sa roky modlila a milovala manžela, ktorý si ju vôbec nezaslúžil. Popri tom, a taktiež vychovávaní svojich detí si našla čas pre prácu krajčírky, starala sa o chorých a pomáhala chudobným. Žila v nádeji že jej láska ho privedie k obráteniu. Táto jej nádej bola tak mocná, že mu raz povedala: "Teraz to môže vyzerať neuveriteľne no jedného dňa budeš za mňa slúžiť omšu!"

V očiach ako vtedajšieho tak aj súčasného sveta bola Alžbeta podvádzanou a bitou ženou. No napriek tomu sa jej láska a svätosť dostali do ulíc Ríma a do hĺbky jej srdca. Mala zjavenia a vyslovovala proroctvá rovnako ako aj navštevovala chorých a robila poradenstvo pre manželské páry. Ako členka Rádu Trinitárov Alžbeta nemohla na svet zanevrieť. Namiesto toho si vybrala kázanie skrz svoju lásku hovoriac: "Nikto nemôže byť zachránený osamote a Boh zveril všetkým ľuďom zodpovednosť za spásu druhých aby tak bolo možné vykonať jeho projekt lásky."

Nakoniec dokonca aj Christopherovo srdce začalo mäknúť. Vzhľadom k tomu ako sa vyčerpaná a oslabená Alžbeta začala blížiť smrti vo veku 50 rokov, trávil s ňou viac času ako po celé tie roky. Alžbeta avšak musela prežiť ešte jednu poslednú ranu - v tú noc, kedy zomrela, bol Christopher s milenkou. Po návrate domov našiel svoju zosnulú manželku a premohol ho smútok a ľútosť. Vykonal pokánie zo svojich hriechov a vstúpil do rádu Františkánov a bol následne vysvätený za kňaza. Ak svätosť Alžbetineho života nebola jasná z jej činov lásky a kontemplatívneho ducha, jeho zázračné obrátenie by malo byť dostatočným dôvodom aby bola jej posvätnosť vyhlásená celosvetovo. Zatiaľ čo v živote boli Alžbeta a Christopher oddelení hriechom a sebeckosťou, neskôr boli konečne zjednotení v Kristovi.

Prípad Alžbety Mora nie je volaním po zotrvaní v násilníckom manželstve. Jej život slúži menej ako model ako žiť, no viac ako model ako milovať. Existujú tisíce veriacich katolíkov ktorých srdcia boli zlomené násilníckymi a nevernými manželstvami. V prípadoch zneužívania, závislostí alebo cudzoložstva Cirkev umožňuje rozdelenie manželov, ale povinnosť milovať svojho partnera a pracovať na jeho obrátení a spasení zostáva.

Alžbeta Canori Mora je silným príkladom lásky, ktorá premení obeť na preživšieho. Alžbeta je vzorom svätosti prežívanej dokonca aj po tom, čo sa rozprávka o "žili šťastne až do smrti" zmenila na nočnú moru. Je svedkom neutíchajúcej modlitby za obrátenie človeka, ktorého milovala. Jej rozhodnutie zostať s Christopherom nemusí byť práve takým, ktoré by sa malo napodobňovať, no jej obetavosť a láska by určite mali byť obdivované.

5. február, je sviatkom bl. Alžbety Mora, no môžeme sa modliť sústavne za zmierenie medzi manželmi, za opustených a zneužívaných manželov a za to, aby manželia a manželky žili v radikálnej láske za posvätnosť toho druhého. Ak vaše manželstvo vypadá ako Alžbetine, vedzte že nie ste sami. Boh vás vidí a miluje a vo vašej bolesti vás k sebe pritiahne a ak mu to dovolíte, urobí vás svätými.  Blahoslavená Alžbeta Canori Mora oroduj za nás!

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.