Sulíkova strana SaS sa kontroverzných tém nevzdala. Poliačik: “Drogy, manželstvá a registrované partnerstvá budeme riešiť, keď sa dostaneme k moci”

811
Kultúra smrti

Pre mnohých aj konzervatívnejších ľudí sa v poslednej dobe javí strana SaS ako prijateľná kvôli vzdaniu sa kontroverzných tém ako legalizácia drog či registrované partnerstvá pre homosexuálov. Zdanie však môže klamať a voliči Sulíkovej strany SaS môžu byť po voľbách veľmi prekvapení. Podľa Martina Poliačika sa ich strana vôbec nevzdala týchto tém, len sa o nich v súčasnosti nehovorí. Drogy, manželstvá a registrované partnerstvá homosexuálov budú riešiť, keď sa dostanú k moci.

Martin Poliačik (SaS) poskytol pre portál Webnoviny rozhovor, v ktorom sa okrem iného venoval aj téme drog. Podľa Poliačika by užívatelia drog nemali byť trestaní:

“Vo svete krajiny ustupujú od trestania užívateľov a tresty sa nahrádzajú konkrétnou pomocou a osvetou, pomocou na mieste. Reálne tresty sú pre veľkokapacitných dílerov a ľudí, ktorí si z toho spravili biznis. Užívateľom by sme mali pomáhať ich návyky zmierňovať a pri díleroch by už mali nastupovať tvrdé tresty, keďže robia organizovanú trestnú činnosť.”

Poliačik tiež tvrdí, že spoločnosť by mala akceptovať ľudí, ktorí berú drogy :

“Celý svet vedie už 103 rokov vojnu proti drogám a dnes je nadovšetko jasné, že viac ľudí, ako drogy samotné, zabili zlé zákony, ktoré mali od nich ľudí odradiť. Dekriminalizácia užívania marihuany alebo jej legalizácia tak, ako to vidíme napríklad v Uruguaji alebo Colorade, musí byť naviazaná na celkovú zmenu drogovej politiky na celom svete. Štát nemusí povedať, že jej užívanie je v poriadku. A je v poriadku, keď hovorí, že ľudia by drogy nemali brať. Spoločnosť by však mala akceptovať, že vždy bude skupina ľudí, ktorá drogy brať bude. Tých sto rokov jasne ukázalo, že motivácia ľudí brať drogy sa neodvíja od toho, ako je nastavený trestný zákon.”

Strana Sloboda a solidarita, ktorú vedie Richard Sulík, sa v poslednej dobe venuje hlavne ekonomickým témam a ich pôvodné témy drog a registrované partnerstvá pre homosexuálov sa dostali do úzadia. Aj z tohto dôvodu sa strane SaS v prieskumoch verejnej mienky darí a udržuje sa stabilne na druhom mieste, čo je zapríčinené aj pritiahnutím konzervatívnejších voličov. Zdanie však môže klamať a Martin Poliačik to potvrdzuje. Podľa tohto poslanca sa strana SaS týchto kontroverzných tém nevzdala a po prípadnom prevzatí moci ich bude presadzovať:

“Toto sú veci, ktoré sú v programe SaS od roku 2009 ako aj zjednodušenie rozvodov, registrované partnerstvá. To všetko je súčasťou agendy SaS a keď je príležitosť, SaS sa za tieto témy postaví. O týchto témach treba hovoriť, keď má človek možnosť ich ovplyvňovať. Toto SaS neurobila celkom dobre, keď bola vo vláde Ivety Radičovej, ale verím, že v momente, keď SaS bude mať možnosť a vplyv na exekutívu v tomto štáte, tak to budú témy, ktorým sa budeme aktívne venovať,” povedal Poliačik.

Samuel Gdovin