Sudcovia v Amerike nemôžu byť skauti

1,107
Kultúra smrti

05.02.2015 (BreakPoint.org) - Koncom januára Najvyšší Kalifornský súd rozhodol, že od 21. januára 2016 sudcovia v tomto štáte už nemôžu vstúpiť do spoločnosti Amerických skautov (Boy Scouts of America).

Nie som si istý, čo ma trápi na tomto príbehu viac: či samotné rozhodnutie alebo nedostatočná pozornosť, aká sa mu venuje.

Kalifornia je jedným zo 47-ich štátov, ktorý zakazuje svojim sudcom príslušnosť k organizáciám, ktoré diskriminujú určité skupiny ľudí. Vo viac ako polovici z týchto prípadov hovoríme o diskriminácii na základe rasy, náboženstva, národnosti, pohlavia.

V dvadsiatich dvoch štátoch, ktoré zakazujú diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie – tak ako v Kalifornii - je problém ešte oveľa komplikovanejší. V roku 1996 Kalifornský Najvyšší súd rozhodol, že sudcovia by nemali patriť do skupiny, ktorá „diskriminuje“ na základe sexuálnej orientácie - vybojoval však tri výnimky: pre vojsko, náboženské skupiny a mládežnícke organizácie, akými sú i skauti.

Minulý rok poradná komisia Najvyššieho kalifornského súdu vydala správu o tom, že keďže Americkí skauti pokračujú v diskriminácii na základe sexuálnej orientácie, zrušenie výnimky zo zákazu zákazujúceho sudcom, aby boli členmi alebo vedúcimi skautov, zvýši dôveru verejnosti v nestrannosť súdnictva.“

Práve na základe tejto správy a jej odporúčaní Najvyšší súd hlasoval v januári za jej prijatie.

Ak ste zvedaví ako je možné, že to, že sa sudcom zakáže byť členom skautov, „posil dôveru verejnosti v nestrannosť súdnictva,“ nie ste sami. Ako nedávno napísala Noah Feldmanová z Harvard Law School, hoci sa o pravidlách zakazujúcich členstvo v organizáciách, ktoré diskriminujú, predpokladá, že urobia súdnictvo nestranným“, je „oveľa pravdepodobnejšie“, že skutočným „zámerom“ je „vyjadriť náš kolektívny morálny nesúhlas s organizáciami, ktoré diskriminujú“.

No podľa tejto definície sú skauti práve takouto organizáciou. Od chvíle, kedy americký Najvyšší súd rozhodol vo svojom Daleskom rozhodnutí z roku 2000, že právo skautov na slobodu združovania stojí nad antidiskriminačným zákonom New Jersey, skauti boli pod obrovským tlakom, aby svoj postoj týkajúci sa homosexuality zmenili.

Tentoraz nie je v ohrození len právo skautov na slobodné združovanie, ale i samotní sudcovia. A ak je cenou, ktorú zaplatíte za to, že si oblečiete talár to, že sa vzdáte práva na slobodu, akej ďalšej časti Ústavy sa budete musieť vzdať nabudúce?

Koniec koncov, ako poznamenala Feldmanová, skauti nie sú jedinou súkromnou organizáciou, do ktorej by mohol sudca patriť a byť obvinený z „diskriminácie“. Ak chcete uviesť len dva príklady, ani Katolícka cirkev ani ortodoxný judaizmus neordinuje ženy. A aj napriek svojim nedávnym výrokom o právnych predpisoch za práva homosexuálov, je mnohými podporovateľmi manželstiev osôb rovnakého pohlavia mormónská cirkev považovaná za verejného nepriateľa číslo 1, ba 1A.

Nie je také ťažké predstaviť si dianie v nie veľmi vzdialenej budúcnosti, keď členstvo v niektorej z týchto náboženských skupín bude vnímané ako nezlučiteľné s tým, že je niekto sudcom. To platí najmä, keď sa dozviete, že poradná komisia citovala „nedávny vývoj v právnych predpisoch týkajúcich sa vzťahov osôb rovnakého pohlavia“.

Hoci sú náboženské skupiny ešte stále oslobodené, práve tento „nedávny vývoj“ urobil vratkými aj ústavné práva.

Ak si myslíte, že sa to nemôže stať, opýtajte sa skautov.