Stane sa Vladimir Putin krstným otcom Erdogana?

600
Kultúra života

Metropolita gréckeho Pirea Serafim poslal tureckému prezidentovi Recepovi Erdoganovi otvorený list s výzvou prijať pravoslávnu vieru, oznámila stránka pravoslavie.ru s odvolaním sa na grécky prameň Agion Oros.

List sa začína analýzou kritickej situácie, ktorá vznikla na Blízkom východe. Grécky metropolita Serafim nazýva „veľmi dôležitými“ dobré vzťahy  medzi Tureckom a Ruskom a zdôrazňuje, že práve ony dovoľujú tureckým orgánom „z pozície rovnosti hovoriť s USA a s Európskou úniou“. Vladyka Serafim vyjadruje presvedčenie, že Erdogan mnoho rokov pripravoval „plán B“ pre prípad krachu vstupu Turecka do EÚ, a to – obnovenie niekdajšej slávy Osmanskej ríše.

Metropolita podčiarkuje, že „každý štát by chcel mať politického vodcu, ktorý si váži a vyznáva relígiu väčšiny svojho národa“ a nazýva Erdogana ničiteľom kemalizmu a obnoviteľom islamu v Turecku. Avšak, podľa mienky biskupa Serafima, voľba islamu ako konsolidujúceho faktora je chybou. Na základe množstva historických a bohosloveckých príkladov metropolita Serafim dokazuje „mylnosť islamskej relígie“ a uvádza, že „ona je založená na rade omylov“.

Vychádzajúc z mnohostránkového religionistického a bohosloveckého materiálu hierarcha Gréckej pravoslávnej cirkvi metropolita Serafim vyzýva prezidenta Turecka opustiť   „demagogickú, lživú relígiu“ a „kvôli skutočnému úžitku pre seba, svojich blízkych a svoj národ… vykonať pokánie, zrieknuť sa omylov a uveriť v Bohočloveka Krista, Spasiteľa a Vykupiteľa sveta. Prejsť katechizáciou a prijať svätý krst… Poprosiť svojho terajšieho spojenca prezidenta Ruska Vladimira Putina stať sa jeho krstným otcom a konštantinopolského patriarchu vykonať samotný krst.“

Vladimír Mohorita