Správa: Pápež František nariadil kardinálovi Müllerovi aby prepustil troch kňazov z úradu Kongregácie

2,537
Milko Kostovič
Neutral

Dobre informovaný vatikánsky analytik oznámil, že počas Vianoc pápež František osobne zariadil prepustenie troch kňazov z Kongregácie pre náuku viery.  

Podľa Vatikanistu Marca Tosattiho, pápež František nariadil kardinálovi Gerhardovi Ludwigovi Müllerovi, prefektovi kongregácie, aby prepustil kňazov kvôli neznámemu incidentu. Maike Hickson, ktorý píše pre OnePeterFive, odhalil, že traja kňazi sú slovensko-americkej, francúzskej a mexickej národnosti. 

Tosatti informoval, ako prekladá Hickson:

Vedúci dikastérie dostal pokyn prepustiť troch svojich zamestnancov (ktorí tam už pracovali dlhú dobu) a bolo to bez akéhokoľvek vysvetlenia. On [prefekt] dostal oficiálny list: “….Žiadam vás, aby ste prepustili.” Príkaz znel: pošlite ho [každého z nich] naspäť do svojej pôvodnej diecézy alebo do náboženskej rodiny, do ktorej patrí. On [prefekt kongregácie] bol veľmi zmätený, pretože išlo o troch excelentných kňazov, ktorí patrili k tým najschopnejším. On sa najprv vyhýbal rozkazu a niekoľkokrát žiadal o stretnutie s pápežom. Musel ale čakať, pretože stretnutie bolo niekoľkokrát preložené. Napokon ale dostal audienciu. A povedal: “Vaša Svätosť, ja som dostal vaše listy, no nič som neurobil, pretože títo ľudia patria medzi najlepších v mojej dikastérii... čo urobili?" Odpoveď bola nasledovná: “A ja som pápež, ja nemusím vysvetľovať svoje rozhodnutia. Ja som rozhodol, že musia odísť a tak sa stane.” Pápež potom vstal a natiahol ruku, aby naznačil, že audiencia skončila. 31 decembra, dvaja z troch [mužov] opustia dikastériu. v ktorej pracovali dlhé roky bez toho, aby vedeli prečo. Pre tretieho to vyzerá na určité oneskorenie. Ale potom tu je ďalšia implikácia, ktorá ak je pravdivá, môže byť veľmi nepríjemná. Jeden z dvoch prepustených voľne hovoril o určitých rozhodnutiach pápeža - pravdepodobne trochu viac. Určitá osoba - priateľ alebo blízky spolupracovník pápeža - počul tieto prejavy a posunul ich ďalej. Obeť potom dostala tvrdý telefonát od čísla jeden [t.j., pápež]. A potom rýchlo prišlo prepustenie.

Tesne pred Vianocami, vo svojom tradičnom prejave k rímskej kúrii, pápež František odsúdil "škodiaci odpor" voči nemu a jeho práci, ktorý údajne prichádza z radov jeho vlastných kardinálov a predstavených. Tosatti sám vidí dôkazy, že existuje nejaký druh "recipročného hnevu" medzi členmi kúrie a Pápežom. To nie je prekvapujúce, pretože katolíci často počujú pápeža Františka kritizovať svoju vlastnú Cirkev a kňazov, zatiaľ čo chváli cudzie organizácie, ako napr. OSN za úsilie v oblasti ľudských práv.  

Tosatti hovorí o “autokratickej horúčke, ktorá sa zdá, že vypukla vo Vatikáne.” Zaujímavé je, že tento autokratický krok je v zdanlivom rozpore s Františkovým dôrazom na "milosť" a jeho údajné jemné spôsoby, ako jedná s ľuďmi.

Prepustenie tiež poukazuje na "atmosféru strachu", zdieľanú mnohými vo Vatikáne, ktorí žijú v neistote, či nebudú prepustení alebo nezažijú pokarhanie, ako informujú LifeSiteNews.  

Toto prepustenie kňazov by mohlo byť predzvesťou ešte drastickejšej prestavby Kongregácie pre náuku viery. Dá sa očakávať nárast liberálnych členov Kongregácie, ako sa už udialo v Kongregácii pre boží kult, ktorú viedol kardinál Robert Sarah. Kardinál Christoph Schönborn je považovaný za jedného z favoritov pápeža Františka na pozíciu prefekta CDF. Táto špekuláciu má oporu v pápežovom rozhodnutí vyzdvihnúť Schönbornovu interpretáciu Amoris Laetitia ako autoritatívnu. Pápežská akadémia pre život — ďalší ortodoxný orgán Cirkvi, spoľahlivý pre svoju vernosť tradíciám a morálnemu učeniu Cirkvi  —  zažil podobnú "rekonštrukciu."