Správa o tolerancii: vážne obavy o ľudské práva kresťanov v Rakúsku

908
Matej Trančo
Kultúra smrti

Nápis na stene: Ježiš vás všetkých nenávidí.

V novej správe Observatórium neznášanlivosti a diskriminácie voči kresťanom vyjadrilo vážne "znepokojenia" týkajúce sa situácie ľudských práv v Rakúsku, a to najmä pokiaľ ide o kresťanov.

Observatórium predložilo v utorok správu orgánu OSN zaoberajúcemu sa ľudskými právami (UN Human Rights Universal Periodic Review), ktorý v súčasnosti posudzuje Rakúsko ohľadom jeho situácie v oblasti ľudských práv.

Správa zistila "veľmi vysoký" výskyt vandalizmu a vlámaní na kresťanských sídliskách a odsúdila rozšírenú protikresťanskú diskrimináciu a porušenia zásad slobodného prejavu, zhromažďovania sa a námietok z dôvodu svedomia.

Doktorka Gudrun Kugler, riaditeľka Observatória, povedala pre Breitbart News, že v posledných rokoch tu nastala zmena ako vo verejnej politike, tak aj panujúcej ľudovej mentalite a táto zmena urobila život kresťanom výrazne ťažším.

"Stále viac a viac reštriktívnych zákonov potláča náboženskú slobodu, zatiaľ čo samotná spoločnosť sa stáva stále viac a viac netolerantná voči biblickému kresťanstvu," povedala.

Správa Observatória dokumentuje zneužitia právomoci v období rokov 2010-2015 vrátane dlhých sérií incidentov namierených špecificky proti kresťanom a kresťanskému majetku.

Len zo samotného roku 2012 správa ponúka "neúplný" zoznam 58 prípadov vlámania a 30 prípadov vandalizmu na kresťanských miestach a to vrátane podpaľačstva, ničenia sôch alebo iných vyobrazení a znehodnotenia majetku.

Rovnako aj v roku 2014 sa nepretrhla reťaz protikresťanských počinov. Hoci nenesú žiadnu spojitosť medzi sebou navzájom, v celkovom obraze naznačujú zmenu v sociálnej a náboženskej atmosfére krajiny.

Minulý december v južnom mestečku Groß-Enzersdorf moslim s egyptským pôvodom spílil starý krucifix motorovou pílou hovoriac, že "mu vadil". Tento starý kríž bol miestom pútnických miest po dobu viac ako 60 rokov. 

V septembri bol hlavný farský kostol v Leoben terčom vandalizmu s tým, že chuligáni roztrhali obrazy a zničili kríže či svietniky. Cez oltárny kríž niekto namaľoval slová "smrť kňazom" a inde zase graffiti "Choď domov kňaz, inak spálime tvoj kostol na popol". O pár dní neskôr jedna žena tvrdila, že jej "hlasy" prikázali spáchať tento vandalizmus na kostole. 

V máji záškodníci ťažko poškodili svetoznámy Karlskirche vo štvrtom obvode Viedne a to pošpliechaním kamenných prvkov a sôch farbou a znehodnotením steny nápisom "Odpor nasleduje represiu".

V rovnaký mesiac podpaľači zapálili oheň pri vchode do kostola Vorarlberg čo malo za následok poškodenie kostolných dverí, múrov a dreveného kríža. Dve 52-ročné ženy museli byť odvezené do nemocnice z dôvodu nadýchania sa dymu.

Tri kostoly boli poškodené vandalizmom v rovnakú noc minulý marec v meste Breitenfeld, vrátae Katedrály Sv. Štefana. Štyri sochy tejto katedrály boli zvrhnuté a zlikvidované a časť krstiteľnice bola zničená. V ostatných kostoloch vandali zničili takmer každú sochu, zborili korpus dreveného kríža a zlomili jeho ramenné časti. Taktiež rozbili prsty pevnej kamennej sochy Sv. Vincenta.

Priamo v katedrále bol prichytený 37-ročný muž zvrhujúci sochu Sv. Júdu no bol okoloidúcimi prerušený vo svojej činnosti ešte predtým, ako sa mu podarilo zhodiť obraz Najsvätejšieho Srdca Ježišovho. Muž, ktorého meno bolo Ibrahim, na veriacich kričal, nazývajúc ich "bábkami". Podľa správ a jeho vlastných slov, motivácie k útokom boli islamistické.

Okrem týchto a desiatok ďalších prípadov vandalizmu a krádeží Observatórium kritizovalo použitie rakúskych "sledovacích zákonov" zabraňujúcich modlitbu pred potratovými klinikami, krok podniknutý štátnym súdom v Graze, Štajersko. Obsertvatórium kritizovalo túto praktiku ako legálne "nejednoznačnú" rovnako ako aj nedovolené obmedzovanie slobody zhromažďovania a prejavu.

Kugler povedal pre Breitbart, že kolaps verejného rešpektu voči svedomiu má teraz za následok to, že sa "kresťanskí podnikatelia teraz musia rozhodnúť medzi svojou prácou a svojou vierou".