Spoznajte Joseho Brochera, kňaza vyzerajúceho ako kovboj a nepriateľa diabla, ktorého onedlho vyhlásia za svätého

1,277
Kultúra života

Ak vám niekto povie meno José Brochero, predstavíte si typického gauča (alebo argentínskeho kovboja). [Gaučo je pastier dobytka v Južnej Amerike, pozn. prekl.]

Začiatkom tohto roka vyhlásil pápež František 16. október za deň, kedy svätorečí blahoslaveného Brochera, vidieckeho obyvateľa z Argentíny známeho ako „kňaz gaučo“.

V septembri 2013 ho pápež František vyhlásil za blahorečeného. Vyjadril sa, že otec Brochero bol kňaz, ktorý doslova „voňal svojimi ovcami.“

Blahoslavený José Gabriel del Rosario Brochero sa narodil v Argentíne v roku 1840. Bol štvrtým z desiatich detí rodičov Ignacia Brochera a Petrony Davily.

Blahoslavený Brochero vstúpil do seminára, keď mal šestnásť rokov a vo veku dvadsaťšesť rokov ho vysvätili za kňaza do arcidiecézy v Córdobe.

Najprv učil určitú dobu filozofiu v seminári. Neskôr mu ako kňazovi pridelili obrovskú diecézu St. Albert, ktorá mala takmer 2696 km2 s desiatimi tisíckami roztrúsených farníkov po vidieckom regióne Altiplano v Argentíne.

Neodradila ho nadmorská výška, vzdialenosť ani zlé počasie. Otec Brochero bol známy tým, že jazdil na mulici po rozsiahlych pláňach farností, aby mohli jeho farníci pristúpiť k sviatostiam. Vždy mal oblečené pončo a sombrero ako typický gaučo.

Keď cestoval, niesol si na mulici ikonu Panny Márie, celebračnú súpravu a modlitebnú knižku, aby bol vždy pripravený ponúknuť veriacim sviatosti. Založil dom, kde jeho ľudia mohli prichádzať na duchovné cvičenia a pomohol založiť školu pre dievčatá.

Vďaka nemu postavili poštové a telegrafické stanice, pretože vybudoval cez 200 kilometrov dlhé cesty a pomohol naprojektovať železnice v tejto oblasti.

„Beda, ak ma diabol pripraví o dušu,“ zvykol hovorievať a snažil sa byť nablízku svojou oddanou dušou k veriacim, nech sa dialo čokoľvek.

Otec Brochero bol známy tým, že mal veľmi blízky vzťah k chudobným a chorým ľuďom. Pomáhal sa starať o ľudí, ktorí sa počas epidémie v roku 1867 nakazili cholerou. Nakoniec sa nakazil leprou od malomocného z jeho farnosti, čo spôsobilo, že napokon oslepol, ohluchol a musel sa vzdať svojich povinností vo farnosti. Posledné roky života strávil doma so svojimi sestrami.

Otec Brochero zomrel 26. januára v roku 1914. Jeho posledné slová boli: „Teraz už mám všetko pripravené na cestu.“

Niekoľko dní po jeho smrti o ňom katolícke noviny v Córdobe napísali článok: „Vie sa, že sa otec Brochero nakazil chorobou, ktorá si ho zobrala do hrobu, pretože navštívil a objal opusteného malomocného z tejto oblasti.“

V roku 2012 pápež Benedikt XVI odsúhlasil zázrak pripisovaný otcovi Brocherovi, keď sa 13-ročný Nicolas Flores, ktorý bol vo vegetatívnom stave po autonehode, uzdravil na príhovor „kňaza gauča“.

Pápež František vyhlási blahoslaveného otca Brochera za svätého 16. októbra tohto roku ako aj Josého Sancheza del Ria, 14-ročného chlapca z Mexika, ktorý sa odmietol vzdať svojej viery počas Vojny kristerov v dvadsiatych rokoch minulého storočia.