Spolupráca medzi Slovenskom a Izraelom v oblasti vzdelávania bude pokračovať

539
Neutral

Program nadväzuje na spoluprácu v rokoch 2013 až 2016

Spolupráca medzi Slovenskom a Izraelom v oblasti školstva, vedy, kultúry, mládeže a športu bude pokračovať aj najbližšie tri roky. Rozhodla o tom dnes vláda SR, ktorá schválila program spolupráce medzi oboma štátmi. Program nadväzuje na spoluprácu v rokoch 2013 až 2016.

Program upravuje podmienky vzájomnej spolupráce v oblasti vzdelávania. Konkrétne výmenu informácií, skúseností, expertov, podporou priamych kontaktov medzi vzdelávacími inštitúciami. “Doterajšia spolupráca bude rozšírená o oblasť vzdelávania o rodovej rovnosti, odborného vzdelávania a prípravy, technického vzdelávania, spolupráce v oblasti technológií a inovatívneho priemyslu pre školy, učiteľov a žiakov a e-learningu,” konštatuje ministerstvo zahraničných vecí v predkladacej správe. Dôraz sa pritom bude klásť na vzdelávanie a výskumu o holokauste, a to predovšetkým holokaustu na Slovensku.

V oblasti vedy zas pôjde o podporu výmeny vedcov a výskumníkov v rôznych vedeckých oblastiach, spoločného vedeckého výskumu a priamu kooperáciu medzi univerzitami. Program upravuje aj časť stykov v oblasti archívnictva a knižníc. V oblasti športu zahŕňa výmenné programy mládeže a športových klubov.

Kultúrna spolupráca bude prebiehať najmä v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva, literatúry, audiovizuálnej tvorby a práv duševného vlastníctva. Zahŕňať bude aj výmenu expertov v rámci kultúrnych festivalov, vzájomnú výmenu informácií o pripravovaných kultúrnych podujatiach, podporu výstav a spolupráce medzi umelcami, ako aj priamych kontaktov medzi múzeami a galériami a spoluprácou v oblasti divadla, tanca a filmu. “Doterajšia spolupráca bude rozšírená aj na oblasť tradičnej ľudovej kultúry,” dodáva rezort diplomacie.