Soros: Rozpadom Európskej únie sa Rusko zmení na svetovú veľmoc

1,284
Neutral

Multimiliardár George Soros vyhlásil, že vidí, ako počas procesu rozpadu Európskej únie Rusko mení vo svetovú veľmoc, prináša agentúra Reuters

George Soros vystúpil v Londýne počas akcie Otvorené Rusko, ktorú usporiadala organizácia Michaila Chodorskovského. Soros povedal, že terajšia situácia sa v mnohom podobá histórii, keď sa vytváral výkvet európskeho nadnárodného zväzu v rokoch rozpadu Sovietskeho zväzu.

Soros včera v novinách Guardian publikoval článok, v ktorom Londýn varoval pred možným “čiernym piatkom”, ktorý by mohol nastať už druhý deň po referende, ak obyvateľstvo bude hlasovať za vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie. Briti podľa jeho názoru vyvolajú pád libry na úroveň eura a väčšina obyvateľov krajiny jednoducho schudobnie.
Na začiatku júna Soros povedal, že existuje “dobrá šanca” na to, že sa EÚ rozpadne vďaka migračnej kríze, pokračujúcim problémom s Gréckom a potenciálnym výstupom Veľkej Británie. “Ak Veľká Británia vystúpi, môže to vyprovokovať celkový odliv a rozpad Európskej únie sa stane prakticky nevyhnutným,” povedal ekonóm.

George Soros je americký finančník a investor. Jeho činnosť vyvoláva nejednoznačné hodnotenia: o miliardárovi sa často hovorí ako o finančnom špekulantovi. Analytici tiež spomínajú Sorosovu účasť v politickej činnosti a vo vyprovokovaní “zamatovej” revolúcie roku 1989, ktoré skončili pádom komunistických režimov vo východnej Európe. Existujú informácie o jeho spojení s “Revolúciou ruží” v Gruzínsku roku 2003.