Sofia-Pride: Demonštrácia “životnej formy”

743
Kultúra smrti

Bulharský pravoslávny patriarcha Sofie a celého Bulharska pri príležitosti 9. pochodu  „Sofia-Pride“ v liste veriacim zdôraznil hodnotu a význam klasického manželstva ženy a muža:

Milé duchovné deti Bulharskej pravoslávnej cirkvi!

V sobotu 18. júna 2016, deň pred slávnosťou Zoslania Ducha Svätého, keď si pravoslávni kresťania pripomínajú svojich zosnulých a modlia sa za ich duše, bude sa už deviaty raz konať v centre Sofie pochod „Sofia-Pride“. V ústrednej časti nášho hlavného mesta budeme opäť svedkami otvorenej propagandy, ktorá sa stále viac zosilňuje a verejnej demonštrácii homosexualizmu ako životnej formy.

Žijeme v dobe, keď morálne hodnoty, ktoré ľuďom po stáročia slúžili ako spoľahlivá orientácia, ako piliere morálky a súdržnosti spoločnosti, sa ľahkovážne a plánovane menia a zavrhujú, hoci bolo povedané: „Beda tým, čo vravia zlému dobré a dobrému zlé, robia svetlo tmou a tmu svetlom, robia horné sladkým a sladké horkým!“ (Iz 5, 20).

Boh, ktorý stvoril človeka ako muža a ženu (pozri 1 Gn 1, 27), dal nám a votkal do nás morálny zákon: že muž a žena sa spoja vo svätom a požehnanom zväzku, aby sa tak zjednotil mužský a ženský princíp, aby v tomto spoločenstve a jednote v láske rástli k dokonalosti. Tento model medziľudských vzťahov je fundamentálny a jeho zanedbávanie vedie k duchovnej smrti – ako jednotlivca ako osobnosti, tak aj rodiny a spoločnosti.

Vyhlásenie hriechu za normu a toho, čo je ničivé za dobro – nie je ničím novým pre ľudstvo. V histórii vidíme tragické opakovania: v dobách morálnych kríz a úpadku sú národy zachvátené chamtivosťou a hriešnymi vášňami, ktoré vytláčajú tradičné morálne hodnoty a ideály, ktoré ako metastázy napádajú zdravie spoločnosti a nevyhnutne vedú civilizáciu do úpadku.

Moderná spoločnosť, oddelená od svojich kresťanských koreňov s tendenciou byť tolerantnou a humánnou, mení pojmy najdôležitejších hodnôt ako láska a sloboda a pomenúva homosexualizmus morálne neutrálnymi pojmami ako „sexuálna menšina“, alebo „netradičná sexuálna orientácia“. Ale milovať človeka, vážiť si ho a rešpektovať, neznamená byť ľahostajným voči ceste, ktorou kráča: pravej alebo falošnej, ceste ku spáse, alebo k zatrateniu, k životu alebo ku smrti.

S pastoračnou starostlivosťou, zodpovednosťou a láskou voči človeku s homosexuálnymi sklonmi, ako aj voči všetkým deťom Bulharskej pravoslávnej cirkvi a celému bulharskému ľudu, stojíme rozhodne proti pokusom prezentovať a nanútiť nám hriešnu tendenciu ako normu našej spoločnosti, ako zámienku hrdosti a vzorového príkladu.

Dvíhame svoje srdečné modlitby k milosrdnému Bohu, ktorý nechce smrť hriešnika, ale aby sa bezbožný vrátil zo svojej cesty a žil (porovn. Ez 33, 11), aby dal všetkým ľútosť a rozum, aby im odpustil hriechy a vo svojej veľkej milosti a lásky k človeku ich zachránil. Amen!

Neofit, patriarcha Sofie a celého Bulharska