Smer-SD schválil balík zákonov, ktoré umožnia SIS vypnúť nepohodlné weby!

1,143
Kultúra smrti

Vláda Róberta Fica schválila balík zákonov, ktoré posilnia právomoci polície a tajnej služby. Nové zákony umožnia polícii zadržať osobu podozrivú z terorizmu na 96 hodín miesto súčasných 48 hodín. Polícia bude môcť naviac zadržať na 48 hodín akúkoľvek osobu ešte pred jej legitimovaním, stačí ak sa táto osoba bude nachádzať na mieste, kde hrozí spáchanie “teroristického útoku”. Okrem toho SIS získa exkluzívnu právomoc navrhnúť, ktorá web stránka má byť vypnutá.

Policajti budú tiež môcť prehľadať vozidlo a batožinu. Doteraz mohli do vozidla iba nahliadnuť. Ako dôvod stačí podozrenie, že s vozidlom bol spáchaný trestný čin. Po novom môžu prehľadávať batožinu aj v autobusoch a vlakoch.

Nový zákon tiež umožní online prístup do informačných systémov mobilných operátorov a získavanie údajov o polohe a údajov, kto s kým telefonuje.

Najzaujímavejším zákonom je však exkluzívna právomoc SIS navrhovať súdu vypnutie akéhokoľvek webu, ktorý šíri nevhodné myšlienky. Zákon ďalej tieto myšlienky definuje ako myšlienky podporujúce terorizmus, myšlienky propagujúce politický a nábožensky extrémizmus alebo škodlivé sektárske zoskupenia. Vypnutie bude môcť žiadať od prevádzkovateľa alebo rovno od správcu domény. Vypnutie nemá byť nastálo, návrh zákona však neuvádza na ako dlho môže SIS vypnutie žiadať. O odstavení webu bude musieť vždy rozhodnúť súd, no proti rozhodnutiu sa nebude dať odvolať, iba po dvoch mesiacoch podať sťažnosť na ústavný súd.

Ak sa tento zákon začne uplatňovať spravodlivo, ohrozená bude väčšina mainstreamových médií, ktoré propagujú a podporujú infiltráciu Slovenskej republiky islamskými sektárskymi zoskupeniami.