Slovenské predsedníctvo prevzalo záštitu nad akciou Dúhový Pride

867
Kultúra smrti

Slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie (SK PRES) má celospoločenský charakter a jedným z jeho cieľov je podpora základných hodnôt Európskej únie, ku ktorým patrí aj rešpektovanie ľudských práv, vrátane práv osôb patriacich k menšinám. Ako sa ďalej píše vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor rezortu, práve preto bolo medzi 110 podujatiami, ktorým SK PRES poskytlo záštitu, aj podujatie Iniciatívy Inakosť.

Išlo o akciu Dúhový Pride Bratislava 2016, ktorá bola v sobotu 30. júla v Bratislave. Podujatie Iniciatíva Inakosť spĺňa podľa rezortu diplomacie kritériá, ako je obhajoba práv, tolerancie a odstraňovanie diskriminácie.

„V praxi takáto záštita znamená, že organizácia môže použiť na svojom podujatí logo SK PRES. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neposkytuje žiadnu finančnú dotáciu na dané podujatia,“ uvádza rezort.

Slovenská národná strana (SNS) totiž v sobotu vo svojom stanovisku protestovala proti záštite ministerstva zahraničia nad Dúhovým Pridom 2016. Predseda SNS Andrej Danko požiadal ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka o okamžité vysvetlenie, informovala o tom tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková.

Líder národniarov a taktiež predseda Národnej rady SR Andrej Danko vyjadril „hlboké sklamanie nad konaním štátneho tajomníka MZVaEZ SR a splnomocnenca vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivana Korčoka“.

Andrej Danko je takisto rozhorčený „nad súkromnou iniciatívou veľvyslanca SR v Maďarsku Rastislava Káčera, ktorý počas festivalu LGBTI v Budapešti vyvesil na budove veľvyslanectva dúhovú zástavu“. SNS pripomína, že veľvyslanci sú zástupcami ministerstva zahraničných vecí a akákoľvek takáto iniciatíva je pochopiteľne spájaná s oficiálnym postojom ministerstva.

„V kontexte oboch po sebe nasledujúcich chýb zástupcov MZVaEZ SR vyzval predseda Slovenskej národnej strany ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka o okamžité riešenia a personálne opatrenia a stiahnutie súčasného veľvyslanca SR z Maďarska,“ uvádza sa v tlačovej správe SNS.

K Dankovi sa pridal aj predseda vlády Robert Fico, ktorý považuje vyvesenie dúhovej vlajky na veľvyslanectve SR v Budapešti za neprijateľné. "Slovenská republika je demokratická krajina, ktorá nie je viazaná na žiadnu ideológiu, náboženstvo a ani nepreferuje žiadne skupiny obyvateľov.

Predseda vlády SR očakáva, že predstavitelia Slovenskej republiky, vrátane veľvyslancov SR v zahraničí, budú tento fakt, potvrdený Ústavou Slovenskej republiky, rešpektovať," uvádza sa vo vyhlásení premiéra Roberta Fica, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Premiér tak očakáva od Miroslava Lajčáka, „že bude podobným neprijateľným excesom predchádzať“.

Slovenský veľvyslanec v Budapešti sa podľa rezortu diplomacie pripojil k spoločnej akcii ďalších 30 veľvyslanectiev v Budapešti. "Cieľom ich vyhlásenia bolo poukázať na celosvetové základné hodnoty, ako sú ľudská dôstojnosť, sloboda a zamedzenie diskriminácie menšín.

Vyhlásenie v deklaratórnej rovine uznáva práva príslušníkov LGBTI na slobodné sebavyjadrenie sa v medziach zákona. Rešpekt voči ľudským právam, vrátane dodržiavania nediskriminácie a slobody slova je jedným zo základných princípov právneho štátu, ako aj súčasťou medzinárodných dohôd, ku ktorým sa hlási aj Slovenská republika," píše sa vo vyhlásení ministerstva s tým, že v tejto súvislosti slovenský zastupiteľský úrad vyvesil dúhový motív na svoj balkón.

„Vzhľadom na to, že zastupiteľský úrad SR v Budapešti svoju aktivitu vopred nekonzultoval s ústredím, riešil minister zahraničných vecí tento problém pohovorom s veľvyslancom SR v Budapešti. Upozornil ho, že zastupiteľský úrad SR, ako oficiálna štátna inštitúcia, nemôže autonómne rozhodovať o akýchkoľvek aktivitách s politickým dosahom,“ uvádza rezort.

Upozornil preto všetky zastupiteľské úrady SR v zahraničí. „Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák týmto považuje celú záležitosť za uzavretú,“ dodáva tlačový odbor.