Slovensko - prvý protiislamský štát v Európe: Svetové médiá sú zhrozené

3,549
Kultúra života

Slovensko je opäť na pretrase svetových médií. O vláde Roberta Fica hovoria ako o podporovateľke proti islamských nálad, ktoré momentálne panujú v Európe. Schválená novela zákona nepriamo zakázala islam na Slovensku.

Slovensko sa opäť dostalo na titulky svetových médií. Postarala sa o to novela zákona z dielne SNS, ktorú schválil parlament. Zákon výrazne obmedzil moslimov, aby islam získal na Slovensku oficiálny status náboženstva. Dôvodom je to, že potrebný počet 50 tisíc plnoletých členov nie je možné získať. Upozorňujú na to aj svetové médiá. 

Naposledy sa vlna kritiky nad Ficom kvôli islamu vzniesla v máji tohto roka, keď povedal: "Islam nemá priestor na Slovensku." Ďalej povedal: "Monitorujeme každého jedného moslima na území Slovenska. Neurobíme žiadne rozhodnutie, ktoré by viedlo k vzniku ucelenej moslimskej komunity na Slovensku."

Zákon o slobode náboženskej viery a postavení cirkví

Poslanci Národnej rady SR schválili 101 hlasmi návrh novely o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností, ktorý predkladali poslanci za SNS. Cieľom novely podľa poslanca za SNS Tibora Bernaťáka je eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností za účelom získania finančných príspevkov od štátu. Novela preto zvyšuje pre registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti minimálny počet ich plnoletých členov z 20-tisíc na 50-tisíc."Cirkvi a náboženské spoločnosti môžu v Slovenskej republike de iure aj de facto slobodne pôsobiť, pričom štát obmedzuje ich pôsobenie jedine rešpektovaním právneho poriadku," uviedol Bernaťák.

Dodal, že registráciou na Ministerstve kultúry SR získavajú tieto cirkvi mnohé výhody, napríklad môžu žiadať štát o finančné príspevky na platy svojich duchovných, na prevádzku cirkevných škôl či vyučovanie náboženstva na štátnych školách. "Tento štát má však legitímne právo určiť registračné podmienky, ktoré spĺňajú tie subjekty, ktorých vieru vyznáva nie zanedbateľný počet občanov Slovenskej republiky," povedal Bernaťák. SNS však nechce touto novelou obmedziť nikoho náboženskú slobodu, pretože je to základné ľudské právo každého človeka. 

Ako príklad registrovania špekulatívnej cirkvi uviedol Poľsko, v ktorom "administratívnou chybou došlo k zaregistrovaniu cirkvi lietajúceho špagetového monštra, takisto v Lotyšsku sa táto cirkev snaží o registráciu, v Belgicku dokonca bola zaregistrovaná tiež". Takúto hrozbu vidí SNS aj na Slovensku.