Slovenské matky žiadajú o výraznejšiu podporu štátu pre materstvo a rodinu

513
Kultúra života

Uplynulý víkend, v čase slávenia Dňa matiek, bol uverejnený list “Mama je lepšia ako jasle” – výzva desiatok matiek a 25 organizácií premiérovi a vláde Slovenskej republiky. Pre komplexné pochopenie problematiky prinášame stručné uvedenie do kontextu.

V apríli 2017 bol na pripomienkové konanie predložený Národný program reforiem SR 2017, ktorý okrem iného v kapitole Zamestnanosť a sociálna inklúzia hovorí o financovaní zariadení starostlivosti o deti do 3 rokov (detských jasieľ), s finančnou alokáciou viac ako 40 mil. eur.

Konferencia biskupov Slovenska vtedy ako povinne pripomienkujúci subjekt tento dokument pripomienkovala, pričom žiadala, aby nový program reforiem rešpektoval, že najlepšie prostredie pre výchovu detí do troch rokov je práve rodinné prostredie. KBS žiadala, aby rozpočet, ktorý ráta s finančnou alokáciou 40,2 mil. eur pre vybudovanie zariadení služieb starostlivosti o deti do 3 rokov, bol z veľkej miery použitý na zvýšenie rodičovského príspevku a čiastočne presunutý do podpory flexibilných foriem starostlivosti o deti v staršom veku, ktoré však nediskriminujú rodičov, ak sa rozhodli nevyužiť služby inštitucionalizovanej predškolskej výchovy.

Alternatívne, aby sa využil pre vybudovanie zariadení služieb starostlivosti o deti od 3 rokov. KBS svoju pripomienku odôvodnila tým, že najlepšie prostredie pre výchovu dieťaťa do 3 rokov je práve prostredie rodiny. Vývoj vzťahu medzi dieťaťom a matkou najintenzívnejšie napreduje v rannom detstve, dokonca v období prenatálneho vývinu. Vzťah matky a dieťaťa, hlavne v období do troch rokov dieťaťa, má zásadný vplyv na celoživotný vývin človeka. Vzťah matky a dieťaťa možno definovať ako jedinečné citové puto. Práve tento vzťah vytvára základňu pre budovanie komplexných vzťahov v neskorších rokoch.

Konferencia biskupov Slovenska, rovnako ako mimovládne organizácie, ktoré dokument pripomienkovali, neboli prizvané na rozporové konanie. Aktivitu mamičiek osloviť premiéra a vládu SR so žiadosťou o podporu materstva, o zvýšenie rodičovského príspevku a zníženie daňovo-odvodového zaťaženia rodín, možno vnímať v pozitívnom svetle. Vyjadrenie podpory rodín ocenením matiek na plný úväzok treba pokladať za jeden z kľúčových nástrojov podpory demografického prírastku.

 

Písali sme o to – viac TU.