Slovenské referendum je populárne vo svete. Vznikla medzinárodná petícia na podporu!

4,314
Kultúra života

Podpora aj napriek medzinárodnému tlaku

Petíciu na internete už podporilo cez 27 000 luďí. Slovenské a zahraničné média zverejňujú v súvislosti s blížiacim sa referendom prevažne kritické informácie. Výnimkou je občasné vyzdvihovanie skutočnosti, že slovenskí občania sa dokázali zmobilizovať do takej miery, že o otázkach týkajúcich sa manželstva a rodiny chcú hlasovať v plebiscite.

Organizácia Citizengo sa rozhodla Slovákov vo svojom úsilí podporiť, a preto zorganizovala petíciu na podporu Referenda o ochrane rodine.

Portál uvádza, že ide o vynikajúcu príležitosť priamej demokracie v súvislosti s možnosťou obhájiť a presadiť hodnoty, ktoré sú dôležité pre mnoho ľudí.

Úspech presadenia modelu manželstva a rodiny na Slovensku by mohol byť podľa organizátorov petície dobrým znamením pre celú Európu. Úspešné referendum by mohlo byť zároveň stimulom pre ďalšie krajiny.

Petícia zároveň poukazuje na pribúdajúce mediálne útoky – domáce i zahraničné - na usporiadateľov referenda a vzhľadom na medzinárodný tlak vyzýva k podpore Slovákov.

Citizengo

Plné znenie petície, ktorá sa začala 19. januára, nájdete na www.citizengo.org, kde sa zároveň môžete pridať k podporovateľom referenda.

Citizengo je spoločenstvo občanov, ktorí chcú prostredníctvom organizovania kampaní a petícií chrániť rodinu, život a slobodu. Kampane prebiehajú v ôsmich jazykoch – v angličtine, nemčine, ruštine, francúzštine, portugalčine, španielčine, taliančine a poľštine. 

Referendum

Samotné referendum sa uskutoční 7. februára. Vyhlásil ho prezident Andrej Kiska. Podnet pre vypísanie referenda podala Aliancia za rodinu, po tom, čo sa za jeho uskutočnenie vyslovilo viac ako 400 000 ľudí.

Z pôvodných štyroch otázok sa budú občania Slovenskej republiky po rozhodnutí Ústavného súdu SR vyjadrovať k trom otázkam. Prvou otázkou referenda je, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy. Ďalšou je či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí. Záverečná otázka sa týka najme problematiky sexualizácie deti v školách - "súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?"