Slovenská europoslankyňa presadila rokovanie o Číne

1,885
Kultúra života

Europarlament bude rokovať o násilných interupciách v Čine. Pričinila sa o to Anna Záborská.

Na návrh slovenskej europoslankyne Anny Záborskej (na snímke) bude dnes Európsky parlament (EP) rokovať o násilných interrupciách v Číne. Rezolúcia, ktorú v stredu podpísalo viacero europoslancov, odsudzuje spôsob, akým čínske orgány z mesta Ceng-ťia uniesli mladú ženu vo vysokom štádiu tehotenstva a násilím ju donútili k potrateniu plodu.

Text rezolúcie zároveň zdôrazňuje, že nútené potraty, potraty zamerané na určité pohlavie a sterilizácie bez súhlasu dotknutých osôb, sú porušením ľudských práv a prejavom špecifickej formy násilia voči ženám a matkám.

"Celý svet zostal šokovaný, keď sme sa dozvedeli o neľudskom postupe čínskych orgánov. Mladá žena, ktorá podstúpila túto hrôzu, mala pritom len 22 rokov a bola v siedmom mesiaci tehotenstva. Pritom sa ukazuje, že zďaleka nejde o jediný prípad," uviedla Záborská.

Slovenská europoslankyňa, ktorá je členkou parlamentného výboru pre práva žien a rovnosť pohlaví, naznačila, že očakáva, že EÚ prednesie túto tému na bilaterálnych rokovaniach s Čínou.

Dodala, že Európska komisia by mala ukončiť financovanie medzinárodných organizácií, ktoré pod zámienkou reprodukčného zdravia vykonávajú interrupcie nielen v Číne, ale v desiatkach ďalších krajín po celom svete.

O predložení návrhu medzi urgentné rezolúcie, týkajúce sa porušovania ľudských práv vo svete, rozhodla konferencia predsedov politických skupín na základe Záborskej návrhu, ktorý si osvojila frakcia Európskej ľudovej strany.

O návrhu rezolúcie sa bude hlasovať dnes popoludní počas plenárneho zasadania EP v Štrasburgu.