Slováci a Česi sa môžu o pápeža podeliť

7,971
Kultúra života

Slovenskí katolícki biskupi by radi videli pápeža Benedikta XVI. u nás už v júli 2012 na úvod Roku vierozvestcov Cyrila a Metoda, Česko ho pozvalo na jeho záver v júli 2013

Zo Slovenska dostal pápež oficiálne pozvanie už v januári od ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu. "Naše pozvanie je smerované do Bratislavy, Nitry, Žiliny a Prešova. Oficiálnu odpoveď ešte nemáme. Náznaky, ktoré prichádzajú v diplomatickej pošte aj pánu prezidentovi, aj ministerstvu zahraničných vecí, aj nám, vysielajú pozitívne signály," povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik. "V diplomacii je taký pojem, že je to nádejné," povedal hovorca ministerstva Ľuboš Schwarzbacher.

Česko Benedikta XVI. pozýva na juhomoravský Velehrad, kde sa každoročne oslavuje príchod vierozvestcov. Slovenskí biskupi sú s českými v kontakte a nevylučujú ani koordináciu návštevy v jednom termíne.

Pápeži na Slovensku

Ján Pavol II.
* 22. apríla 1990 - celebroval svätú omšu na Letisku Bratislava-Vajnory.
* 30. júna - 3. júla 1995 - navštívil Bratislavu, Nitru, Šaštín, Košice, Prešov, Spišskú Kapitulu, Levoču, Poprad a Vysoké Tatry. V Prešove ocenil mučeníctvo slovenskej gréckokatolíckej cirkvi. V Košiciach kanonizoval troch blahoslavených - Marka Križina, Melichara Grodeckého a Štefana Pongráca.
* 11. - 14. septembra 2003 - navštívil Banskú Bystricu, Rožňavu a Bratislavu. V Bratislave blahorečil dvoch mučeníkov komunistického režimu Vasiľa Hopka a Zdenku Schelingovú.

Benedikt XVI
* je pozvaný na oslavy Cyrila a Metoda na budúci rok. Česko ho pozýva o rok neskôr na 1¤150. výročie príchodu vierozvestcov. Termín sa môže koordinovať. Svätý Otec potvrdzuje návštevy pol roka pred príchodom.

"My sa nebránime ani tomu, aby táto návšteva bola spojená s návštevou Velehradu. My sme predpokladali, že by mohol otvoriť rok venovaný Cyrilovi a Metodovi, ktorý bude od 5. júla 2012 do 5. júla 2013. Ale či to bude rok 2012, alebo 2013, pre nás sú otvorené obe možnosti, ale zatiaľ platí pozvanie na rok 2012," povedal Kováčik.

Keďže pápež je aj hlavou štátu, oficiálne ho na návštevu pozýva prezident. Ivan Gašparovič tak prvýkrát urobil na stretnutí pri nástupe Benedikta XVI. do úradu v roku 2005. V liste, ktorý odovzdal Dzurinda, prezident pozvanie zopakoval. "Budeme radi, keď príde na Slovensko kedykoľvek," povedal jeho hovorca Marek Trubač.

"Určite viem, že väčšina našich občanov by bola veľmi šťastná. Očakávajú, že nás nový pápež navštívi," hovorí Michal Kováč, ktorý ako hlava štátu pozýval predošlého pápeža Jána Pavla II. Rodák z Poľska bol na Slovensku trikrát, v roku 1990 navštívil Československo ako prvú postkomunistickú krajinu. V rokoch 1995 a 2003 prešiel všetky slovenské diecézy aj Prešovskú eparchiu, ktorá v roku 1995 zahŕňala všetkých slovenských gréckokatolíkov.
Návšteva pápeža nemá len duchovnú či štátnickú, ale aj ekonomickú stránku. Obchodníci poukazujú na skvelú reklamu pre cestovný ruch aj tržby od početných pútnikov, najmä zo susedného Poľska.


"V roku 2003, keď pápež prišiel do Levoče, Vysokých Tatier, Bratislavy a Rožňavy, počet turistov v tom čase v regiónoch vzrástol," hovorí Jozef Bendžala, šéf Zväzu hotelov a reštaurácií. Koľko ľudí pri takejto návšteve do daného kraja zavíta, závisí podľa neho vždy najmä od počasia a tiež od toho, či pápež príde cez týždeň, alebo počas víkendu. "V každom prípade je to obrovská reklama," dodal.

Príprava je dlhá
Návšteva pápeža si vyžaduje dlhšiu prípravu a prvoradá je bezpečnosť hovorí odborníčka na etiketu, šéfka diplomatického protokolu na ministerstve zahraničných vecí Ingrid Horvay.

Aké sú špecifiká pri príprave návštevy pápeža?
Protokolárne ide o hlavu štátu, teda je partnerom prezidenta. Jeho návšteva máva okrem stretnutí s najvyššími ústavnými činiteľmi i misijný charakter a obyčajne sa počas oficiálnej návštevy koná i návšteva iných miest ako len hlavného mesta, najmä v súvislosti s celebrovaním svätých omší, na ktoré sa nepozývajú len štátni predstavitelia, predstavitelia diplomatického zboru, ale sú prístupné i verejnosti. Tiež sa dáva veľký dôraz na bezpečnosť a ochranu, keďže hlava katolíckej cirkvi už v minulosti bola terčom atentátu.

Čo sa špeciálne vyžaduje pre stretnutia s pápežom?
Dôraz sa dáva na oblečenie. Nemalo by byť nijakým spôsobom výstredné, páni tmavý oblek, biela košeľa, nie výrazná, veľmi kontrastná alebo pestrá kravata, dámy by mali mať sukňový kostým so sukňou pod kolená, zahalené plecia, vyžaduje sa tiež pokrývka hlavy. Preferuje sa čierno-biela farebná kombinácia, bez výrazných šperkov a ozdôb.