Sloboda a demokracia: Na čele LGBT sprievodu na Kube bola dcéra Raula Castra – Mariela

832
Kultúra smrti

V kubánskom hlavnom meste Havana sa včera uskutočnil pestrofarebný a hlučný sprievod LGBT ľudí – Gay Pride. Na čele tohto sprievodu bola dcéra súčasného prezidenta Raula Castra a neter Fidela Castra – Mariela Castrová Espínová.

Stovky ľudí v pestrofarebných a extravagantných kostýmoch včera prešli ulicami Havany v rámci každoročných osláv na podporu práv gejov, lesieb a transsexuálov. Mariela Castrová Espínová vystúpila s prejavom, v ktorom vyzvala podporovať ľudí netradičnej orientácie.

Na podobnom podujatí sa nezúčastnila po prvý raz. Už viackrát sa pripojila k rovnakým sprievodom na Kube, Latinskej Amerike a v Európe, ktoré sa každoročne konajú druhý májový týždeň pri príležitosti Dňa proti homofóbii, ktorý gejovia a lesbičky oslavujú 17. mája.

Dcéra súčasného kubánskeho lídra aj napriek tomu, že podporuje ľudí odlišnej orientácie, nie je lesbičkou. V súčasnosti je vydatá za Taliana, s ktorým má dve deti a má ešte aj syna z prvého manželstva. Prvým jej manželom bol muž čílskej národnosti.

Kubánsku sexuologičku 53-ročnú Marielu Castrovú považujú za rebela. Ešte v 80. rokoch aktívne podporovala sovietsku „perestrojku“. Okrem toho, že sa pravidelne zúčastňuje na Gay Pridoch, vlani zorganizovala sobáš 20 kubánskych gay-párov. A to aj napriek tomu, že kubánska legislatíva podobné sobáše zakazuje.

Pripomenieme, že v období vládnutia Fidela Castra homosexuálov tvrdo prenasledovali. Situácia sa zmenila, keď sa na čelo štátu postavil jeho brat Raul.