Skladateľ hudby k filmu “Umučenie Krista” prezrádza, že bojoval proti útokom diabla

2,201
Kultúra života

Zložiť hudbu k filmu “Umučenie Krista” bolo preňho najťažšou úlohou v živote, tvrdí holywoodsky skladateľ, John Debney. Táto skúsenosť posilnila jeho vieru, ale taktiež si pri nej uvedomil, že diabol existuje.

„Je skutočným zázrakom, že som sa stal súčasťou tohto projektu a každý deň som prežíval rôzne situácie s nábožnou modlitbou, ktorá znela: ‘Pane, ak odo mňa chceš, aby som s tým prestal, pomôž mi skoncovať s tým’,” povedal 28. februára pre Assist Ministries.

Ikona, filmový producent, Stephen McEveety je Debneyho priateľ z detstva, ktorý mu ponúkol spoluprácu na tomto filme. Debney bol zapojený do práce na upútavke k filmu po tom, čo si Gibson vypočul niektoré z nahrávok, ktoré napísal špeciálne pre tento film.

Debney skomponoval hudbu pomocou počítača vo svojej domácej pracovni. Jeho počítače, syntetizátory a pevné disky sa kazili a: „Digitálny obraz, ktorý sa zobrazuje na počítači počas prehrávania hudby, jednoducho zamrzol a pripomínal jeho [diablovu] tvár. Potom sa hlasitosť zvýšila na maximum a stále sa to opakovalo.”

Skladateľ povedal, že keď sa to stalo prvýkrát vydesil sa, ale keď prekonal prvotný šok, naučil sa to prekonať.

Spomínaná skúsenosť ho prinútila uvedomiť si, že: „Možno diabol predsa len existuje... Môžem potvrdiť, že bol v mojej izbe pomerne často a viem aj, že pôsobil na všetkých, ktorí spolupracovali na tvorbe tohto filmu.“

Debney vyhlásil, že jeho boj s diablom sa stal skutočne osobným bojom. Po štvormesačnej práci na projekte, keď sa situácia “zhoršila” a on cítil, že je na čase čeliť tomuto problému, opísal svoj zážitok takto:

„Počítače zamŕzali aj desaťkrát za deň a bolo okolo deväť hodín večer, takže som sa skutočne zlostil. Povedal som diablovi, aby sa ukázal a vyslovil som tieto slová: ‘Poďme von na parkovisko, ide sa’,” povedal pre Assist Ministries.

„Neukázal sa, ale prial som si, aby to urobil,“ povedal Debney. „Po tejto udalosti sa toho pre mňa veľa zmenilo.“

Skladateľ povedal, že bol často počas tohto projektu fyzicky vyčerpaný, ale je čudné, že sa nikdy necítil unavený, aj keď veľakrát pracoval vo svojom štúdiu až do neskorej noci. 

Debney dodal: „Snažil som skomponovať tú najlepšiu hudbu, akú som vedel a zároveň som sa snažil byť verný danému obdobiu. Pri práci na väčšom obrázku som všetko, čo prišlo, zveril Pánovi.“