Silné snímky ultrazvuku ukazujú, že nenarodené deti cítia

1,981
Kultúra smrti

Na titulky po celom svete sa dostali silné zábery nenarodených detí v maternici. Tie sa zvíjajú a robia grimasy, keď si ich mamy zapaľujú cigaretu. Dôsledky týchto snímkov dokazujú viac než len ohrozenie, ktoré spôsobuje fajčenie počas tehotenstva – dokazujú tiež nepopierateľnú realitu života v maternici.

Vďaka použitiu pohyblivého snímku 4D ultrazvuku, doktorka Nadja Reisslandová sledovala deti v maternici v 24., 28., 32. a 36. týždni. Zistila, že vždy keď si mamička zapáli cigaretu, dieťatko sebou šklblo.

Štúdia „monitorovala 20 matiek, ktoré navštevovali Univerzitnú nemocincu Jamesa Cooka v Middlesbrough; štyri z nich fajčili v priemere 14 cigariet denne“. A tieto snímky sú mrazivé.

Pilotná štúdia, o ktorej doktorka Reisslandova dúfa, že sa urobí ešte v rozšírenejšej verzii na väčšej vzorke, uvádza, že deti donosené ženami, ktoré fajčia, môžu mať omeškaný vývoj centrálneho nervového systému.“

Doktorka Reisslandová tiež verí, že keď matky uvidia rozdiely vo vývoji ich dieťaťa v maternici, pomôžu im tieto videá prestať fajčiť. Správa dodáva:

Štúdie dokázali, že fajčenie znižuje počet spermií, škodí kvalite vajíčok, urýchľuje menopauzu, zvyšuje nebezpečenstvo predčasného pôrodu a potrebu cisárskych rezov... Podľa výskumu, ktorý bude teraz zverejnený, znižuje tiež šance na otehotnenie ženy, pretože narúša schopnosť oplodnených vajíčok uhniezdiť sa na sliznici maternice.“

Spoluautor tejto štúdie pridáva silný komentár, ktorý presahuje problematiku fajčenia. Brian Francis z Lancaster University vyhlásil nasledovné:

Vďaka technológii teraz môžeme vidieť, čo bolo predtým skryté: odhaľuje totiž, ako fajčenie ovplyvňuje vývoj plodu spôsobmi, aké sme si predtým neuvedomovali. Toto sú ďalšie dôkazy negatívnych účinkov fajčenia v tehotenstve.“

Snímky sa dostali na titulky vďaka tomu, že ukazujú ľudskosť nenarodeného dieťaťa v maternici. Určite nie je prehnané tvrdenie, že ak dieťa tak silno reaguje na potiahnutie z cigarety, cíti tiež neznesiteľnú bolesť potratu – keď je buď systematicky kúsok po kúsku roztrhané, alebo je pri potrate roztrhané silou vysávania.

Hoci to výskumníci robia v tomto prípade pre to, aby ženy prestali počas tehotenstva fajčiť, vedľajším produktom tejto štúdie je aj ďalší dôkaz – to, že deti v materinici sú nažive a všetko cítia.