Severné Írsko: „Homosexuálne manželstvo“ odmietané

1,398
Kultúra života

BELFAST, 10.október 2012, (LifeSiteNews.com) – Zákonodarné zhromaždenie Severného Írska 1. októbra odmietlo snahu zaviesť v tejto provincii „homosexuálne manželstvo”. Poslanecký návrh podporili hlavne ľavicová Strana zelených a republikánska strana Sinn Féin. Jediný zástupca Zelených v Stormonte Steven Agnew povedal, že podpora zákona by bola odkazom homosexuálom, že „ich lásku vnímame ako rovnocennú.”

Túto snahu úplne zmarili dominantní Demokratickí unionisti: iba traja z 45 členov hlasovali za. Podľa vládnych informácií z celkového počtu 95 hlasovalo za 45 členov, čo je 47,37 %, vrátane 37 nacionalistov, 3 demokratických unionistov a 5 „ďalších”.

Táto snaha nemohla vyvolať zmenu v zákone o manželstve, ktorý musí v provincii ratifikovať Westminster. Ale BBC a ďalší pozorovatelia poznamenali, že ak by prešla, vzrástol by tlak prijať v Stormonte zmenu zákona, keď bude predstavený v anglickom parlamente.

Michelle McIlveenová z Demokratických unionistov povedala, že je „jednoducho mýtus, že toto je otázka rovnosti”. „Každý sa môže slobodne oženiť a vydať,” povedala.

Roy Beggs z Ulsterskej Unionistickej strany opakoval varovania mnohých náboženských lídrov v Británii, keď povedal: „Občianske náboženské slobody vo Veľkej Británii by boli týmto rozhodnutím ohrozené.”

Jim Allister zo strany Tradičný unionistický hlas povedal: „Toto nie je otázka rovnosti, toto je otázka prekrútenia významu manželstva.” Minister financií Sammy Wilson (Demokratickí unionisti) povedal: Vo verejnosti „neexistuje veľký dopyt” po „homosexuálnom manželstve”. Povedal, že je kategoricky proti a dodal, že toto je „všeobecný postoj spoločnosti.”

Agnew a podporovatelia rev. Chris Hudson z All Souls Non-Subscribing Presbyterian Church a Charles Kenny, tajomník organizácie (anglikánskej) Írskej cirkvi Changing Attitudes Ireland, povedali, že táto snaha bola otázkou náboženskej slobody. Homosexuálnym „veriacim” partnerom je vraj bránené v právach, ktorým sa tešia heterosexuáli.

„Podľa momentálneho zákona sa neveriaci pár  môže zosobášiť v kostole, kým zbožný veriaci pár rovnakého pohlavia nemôže,” povedal Agnew. „Naozaj popierame práva a náboženské slobody homosexuálnych kresťanov.”

„Ak chceme zabezpečiť rovnosť práva, potom by párom rovnakého pohlavia malo byť umožnené sobášiť sa a mať náboženský obrad, ak ich cirkev je ochotná to vykonať.”

„To, či náboženská inštitúcia vykonáva náboženské obrady rovnakého pohlavia, je už otázka samotnej cirkvi, nie štátu.”

„Ide o rozšírenie práv náboženských inštitúcií, aby v tejto otázky prijali svoje vlastné rozhodnutia.”

List o snahe presbyteriánskej cirkvi povedal, že to „nebola len otázka svedomia kresťanov a cirkví, ale veľmi dôležitá otázka pre celú spoločnosť.” Homosexuálne manželstvo by „efektívne zničilo generácie a storočia spoločenských noriem postavených na židovsko- kresťanských hodnotách.”