Scarlett Johansson - návrhárka nových pro-potratových tričiek

1,487
Kultúra smrti

Hej, politici: Volali 50-te roky, že chcú späť svoj sexizmus“ - takýto nápis v retro-štýle sa dá čítať na najnovšom ružovom tričku, ktoré navrhla 29-ročná hviezda Avengers, Scarlett Johanssonová, aby tak získala peniaze pre Akciový fond Plánovaného rodičovstva - politickú páku potratového obra.

Johanssonová je prvou z plánovanej série celebrít, ktoré majú navrhnúť tričká na podporu kampane Plánovaného rodičovstva Woman are watching („Ženy sa pozerajú“), ktorá sa zameriava v nadchádzajúcich predčasných voľbách na republikánskych priaznivcov nedávneho rozhodnutia Najvyššieho súdu o porážke spoločnosti Hobby Lobby.

Keď som sa dozvedela, že niektorí politici jasali nad rozhodnutím Najvyššieho súdu dať šéfom právo zasahovať do nášho prístupuantikoncepcii, myslela som si, že som sa prebudila v inom desaťročí,“ povedala Johanssonová vo vyhlásení. Narážala na prípad spoločnosti Hobby Lobby, v ktorom sudcovia jednomyseľne rozhodli, že zamestnávateľov nemožno nútiť do poskytovania poistného krytia takých postupov a liekov, ktoré narušujú ich úprimne zastávané náboženské presvedčenie. Tak im to totiž prikazoval mandát ministerstva zdravotníctva Obamacare.

Rovnako ako mnoho mojich priateľov, aj ja som bola zdesená myšlienkou mužov, ktorí ženy odoberajú o možnosť robiť vlastné rozhodnutia ohľadom osobnej zdravotnej starostlivosti,“ povedala herečka. „Keď som sa to dozvedela, nemohla som ostať stáť bokom, a preto hrdo podporujem činnosť fondu Plánovaného rodičovstva a kampaň Watching, aby som sa uistila, že mladé ženy vedia, že tento rok v novembri je zdravie a práva žien najvyššou stávkou.“

Ženy sa pozerajú [narážka na názov kampane Women are watching, pozn. prekladateľa],“ dodala Johansson: „...a budeme bojovať za kandidátov, ktorí zabezpečia, že antikoncepcia bude cenovo dostupná, a kto budú chrániť prístup k bezpečnému a legálnemu potratu“.

Dvadsaťdeväť ročná Johanssonová nie je v obhajobe potratov žiadnym nováčikom. Herečka sa v roku 2012 objavila v reklamnej kampani MoveOn.org, ktorá mala vyjadriť pobúrenie nad tým, že sa republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney zaviazal k zastaveniu financovania Plánovaného rodičovstva. Hovorila aj v Demokratickom národnom zhromaždení, pričom chválila túto potratovú skupinu. V roku 2006 napadla vtedajšieho prezidenta George-a W. Busha za jeho odpor voči potratom. Pre Cosmopolitan povedala: „Viete, my sa domnievame, že sme v tejto krajine slobodní, ak by však bolo podľa nášho prezidenta, nevzdelávali by sme sa o sexe vôbec. Každá žena by mala šesť detí a žiadna by nemohla ísť na potrat“.

K Johanssonovej košeliam, ktoré sa na stránkach Akciového fondu Plánovaného rodičovstva predávajú za 25 dolárov, sa čoskoro pripoja návrhy od herečky Gabrielle Unionovej, Natashy Lyonnovej a Selenis Leyvovej. Unionová hrá v súčasnosti v Being Mary Jane od BET. Lyonnová a Leyvová hrajú v streamingovej sérii od NetflixuOrange is the New Black“.