Satanistický koncert bude riešiť polícia

1,638
Kultúra smrti

Metalový festival Gothoom Open Air Fest, ktorý sa koná od stredajšieho večera v areáli jazera Tajch v Novej Bani, je najkontroverznejším tejto sezóny a najkontroverznejší za svoju päťročnú históriu.

Najprv ho chceli zakázať, teraz budú texty kapiel skúmať policajti. Reč je o metalovom koncerte v Novej Bani. Celú aféru odštartovala hŕstka kresťanských aktivistov a miestna cirkev. Podľa nich texty metalových kapiel znevažujú náboženstvo a festival má satanistický podtón.

Najprv žiadali, aby bol zrušený, to im však nevyšlo. Na apel protestujúcich sa prokuratúra rozhodla, že bude spolupracovať s policajtmi a festival budú monitorovať.

„V súvislosti s hudobnými koncertmi v Novej Bani budú zo strany Prezídia Policajného Zboru SR aj v súčinnosti s prokuratúrou vykonané všetky dostupné a zákonné opatrenia tak, aby nedošlo k porušeniu verejného poriadku a k porušeniu alebo ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Zaujímavé je aj to, že pôvodne mal texty piesní kontrolovať človek z magistrátu, to však primátor Novej Bane Ján Havran odmietol. To, či sú texty piesní urážlivé a napádajú kresťanov, budú teda skúmať kriminalisti.

S neprajníkmi a dokonca vyhrážkami sa stretol aj organizátor festivalu Peter Beťko. Pre denník PLUS JEDEN DEŇ povedal, že ho na ulici zastavujú kresťanskí fanatici. „Zarazilo ma, že ľudia, ktorí tvrdia, že šíria lásku, by dokázali v mene cirkvi ublížiť niekomu inému. Všetko je to vytrhnuté z kontextu a táto hudba je nepochopená,“ dodal Beťko.