SaS predloží dekriminalizáciu marihuany a partnerstvá gejov

1,742
Kultúra smrti

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) do parlamentu predloží návrhy na dekriminalizáciu marihuany a legalizáciu registrovaných partnerstiev homosexuálov. "Finišujeme s prípravou paragrafového znenia dekriminalizácie marihuany, je možné, že ho predložíme na jednej z prvých schôdzí parlamentu," povedal pre agentúru SITA poslanec za SaS Martin Poliačik.
 
S prípravou úpravy registrovaných partnerstiev strana len začína, v nasledujúcich dňoch sa uskutoční prvé stretnutie k príprave paragrafového znenia. O oboch návrhoch chcú liberáli diskutovať v opozícii aj so Smerom-SD, ktorý bude mať v novozvolenom parlamente vďaka 83 poslaneckým kreslám dominantné postavenie.
 
Liberáli sa podľa Poliačika budú zasadzovať aj za to, aby sa zmenila politika štátu voči užívateľom drog. Zdroje, ktoré by sa uvoľnili z prenasledovania spotrebiteľov nelegálnych látok, by radšej presmeroval do prevencie a pomoci závislým. "Chceme, aby bola práca polície v prostredí drogovej scény koordinovaná so sociálnymi pracovníkmi. Stáva sa, že sociálny pracovník si prácne získava dôveru, potom tam nabehnú policajti, zatknú dvoch-troch ľudí a celý proces treba začať znova," vysvetlil s dodatkom, že prenasledovanie dílerov je, pochopiteľne, legitímnou prácou policajtov.
 
V prospech súčasného represívneho prístupu podľa Poliačika nehovoria dosiahnuté výsledky, nazdáva sa, že užívateľom by spoločnosť mala pomáhať zbaviť sa závislosti, nie posadiť ich do väzenia. "Perzekúcia vedie k zvyšovaniu počtu konzumentov drog, prevencia k znižovaniu," argumentuje s tým, že trend k liberalizácii badá vo väčšine európskych krajín.
 
SaS išla s dekriminalizáciou marihuany a registrovanými partnerstvami do volieb aj v roku 2010, ale hoci sa stala súčasťou koalície, nepodarilo sa jej presadiť zaradenie týchto bodov do Programového vyhlásenia vlády Ivety Radičovej. "Tá dohoda, že tieto návrhy nepredložíme ani do parlamentu, bola veľmi nešťastná, dnes hodnotíme tento ústupok ako príliš veľký," komentoval spätne situáciu Poliačik.
 
Do parlamentu chce SaS podľa Poliačika predložiť aj ďalšie návrhy z oblasti rozširovania osobných slobôd, napríklad zavedenie tzv. predmanželských zmlúv. S takouto novelou prišla strana aj v predchádzajúcom volebnom období, keďže o nej parlament rokoval až ku koncu funkčného obdobia, úpravu sa schváliť nepodarilo.